Θαρρείς ορισμένες φορές πως σε τούτη τη σφαίρα που γυρίζει σαν τρελή, συνεχόμενα κι ασταμάτητα, μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει ακόμα και το άπιαστο όνειρο. Την πιο φευγάτη επιθυμία, τον στόχο που τέθηκε (κάπου, κάπως, κάποτε) σαν κάψα και δίψα της νιότης. Δεν χρειάζεται αναφορά σε καμιά συνωμοσία του σύμπαντος για να αποδοθεί η υλοποίηση μιας επιθυμίας. Σίγουρα όμως χρειάζεται τ’ άστρο. Το λαμπερό φως που θα αναδεικνύει το ταλέντο και την προοπτική εξέλιξης. Και στην ιστορία του Κώστα Μαυροπάνου υπάρχει αναμφίβολα η μαγιά. Υπάρχει εκείνο το συστατικό που κάνει τη διαφορά και δίνει μια ξεχωριστή διάσταση. Είναι εκείνα τα πράγματα που οδηγούν τις εξελίξεις σε μονοπάτια επιτυχίας και αναγνώρισης. Αναγνώρισης σε οποιαδήποτε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας και στην περίπτωση του νεαρού κεντρικού αμυντικού μπορεί να πει κάποιος πολλά. Για την αγωνιστική ικανότητα αλλά και για την επιμονή του.
Η είδηση της μεταγραφής του 20χρονου στόπερ από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Αρσεναλ ήταν από αυτές που αφήνουν τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Το επιφώνημα θαυμασμού και έκπληξης στο άκουσμα της μετακίνησης αλλά και στο ποσό που θα δώσει η ομάδα του Λονδίνου φανερώνει πολλά για τις ικανότητες και το ταλέντο του παίκτη. Οι Κανονιέρηδες θα δώσουν στην ομάδα των Ιωαννίνων περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και φυσικά με τέτοια πρόταση όλα ήταν πιο εύκολα για τους Ηπειρώτες. Από τον ΠΑΣ Γιάννινα, λοιπόν, ΠΑΣ Αρσεναλ, είπαν στον Μαυροπάνο. Και το ταλέντο του νεαρού κεντρικού αμυντικού, με βάση τα όσα είδαμε στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, είναι για να λάμψει στο Emirates. Θα υπάρξει βέβαια μια ενδιάμεση στάση στη Βρέμη αλλά είναι κάτι που σίγουρα θα ωφελήσει τον μικρό. Οι Κανονιέρηδες θα παραχωρήσουν τον Μαυροπάνο στη Βέρντερ με τη μορφή δανεισμού μέχρι το τέλος της σεζόν και η θητεία στο γερμανικό πρωτάθλημα θα βοηθήσει τον νεαρό στόπερ.
Κι όσο για τα λεφτά που έδωσε η αγγλική ομάδα για να προχωρήσει στην απόκτηση του Μαυροπάνου; “Ψιλοπράματα” θα μπορούσε να πει εύκολα κάποιος για μια αγγλική ομάδα και ειδικά για ένα από τα κορυφαία brand names της Πρέμιερ Λιγκ. Θα πρέπει εδώ βέβαια να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός είχε ασχοληθεί με τον 20χρονο στόπερ και μάλιστα είχε κάνει πολλές επαφές με τη διοίκηση του ΠΑΣ για τον Μαυροπάνο όπως αναφέρεται στο «Delete» της «Ομάδας», το οποίο όμως έπεσε θύμα της προεκτύπωσης και της ταχύτατης εξέλιξης των γεγονότων.
Εχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εστιάσει κάποιος και στο πρόσωπο που Σβεν Μίσλιντατ, του ανθρώπου που εμπιστεύεται με κλειστά μάτια ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο Μίσλιντατ είναι ο αρχισκάουτερ της Αρσεναλ κι αυτός που έμαθε, έψαξε, είδε και εισηγήθηκε (θετικά φυσικά) για τον Μαυροπάνο. Εχοντας ανακαλύψει μεγάλα ταλέντα στην Ντόρτμουντ (εργάστηκε στους Γερμανούς για δέκα χρόνια) όπως ο Ομπαμεγιάνγκ και ο Καγκάβα, είναι εκείνος που επέμεινε για να πάρει η Μπορούσια τον Λεβαντόφσκι, τον Σούμποτιτς, τον Χούμελς. Ο Δανός εξαργύρωσε την επιτυχία στο Βεστφάλεν μ’ ένα εντυπωσιακό συμβόλαιο στην Αρσεναλ και είναι αυτός που πήρε πάνω του τη μεταγραφή του Μαυροπάνου.
Η απόρριψη, όποια μορφή κι αν έχει αυτή, είναι ζόρικη υπόθεση. Στα “αμπάρια” της ψυχής θα πρέπει να υπάρχουν (ατελείωτα) αποθέματα θέλησης, επιμονής και πίστης για να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Και ο Μαυροπάνος τα είχε όλα. Σε μια ηλικία μάλιστα που η άρνηση μπορεί να επηρεάσει τη ζωή, την καριέρα, τα πάντα. Ο Απόλλωνας δεν διέκρινε το ταλέντο. Ισως δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή για να εστιάσει σε χαρακτηριστικά που έδειχναν ότι ο Μαυροπάνος θα κάνει τη διαφορά. Γίνονται κι αυτά στο ποδόσφαιρο. Παραδείγματα αμέτρητα και τελευταίο εξ αυτών η απόρριψη του Κουτίνιο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στα μικράτα του Βραζιλιάνου.
Για να εξελιχθεί μια καριέρα χρειάζεται το ταλέντο. Είναι όμως απαραίτητη και η βοήθεια από κάποιους ανθρώπους. Ο Μαυροπάνος είχε λοιπόν την ευκαιρία να γνωρίσει τον Γιώργο Γεωργουλόπουλο όταν ήταν το 2015 υπεύθυνος των ακαδημιών του ΠΑΣ. Η κουβέντα έγινε, ο παίκτης πείστηκε να πάει στα Γιάννινα και όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Ενα δρόμο που θα οδηγήσει στο Λονδίνο. «Τον είχαμε δει στην Αθήνα, όπως βλέπαμε άλλωστε και άλλα παιδιά. Τότε έπαιζε στον Απόλλωνα, στη Β’ Εθνική. Κάναμε, λοιπόν, μία κλήση στο παιδί για να το δούμε και αφού δεν εκτίμησε την αξία του ο Απόλλωνας τον εμπιστευτήκαμε και τον αποκτήσαμε το καλοκαίρι του 2015» τόνισε στον Σπορ FM ο Γεωργουλόπουλος και η ατάκα που κεντρίζει το ενδιαφέρον έχει να κάνει με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του 20χρονου κεντρικού αμυντικού. «Εχει την κατάλληλη σωματοδομή για τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Παρότι είναι 1,95μ., έχει τρομερή ταχυδύναμη. Είναι τρομερά εκρηκτικός! Θυμίζει πάρα πολύ Κώστα Μανωλά σε ταχύτητα. Συνήθως, σε αυτό το ύψος, οι παίκτες δεν έχουν ευκινησία. Ο Μαυροπάνος, όμως, έχει απίστευτη ευκινησία! Και, επίσης, είναι πολύ καλός στα επιθετικά στημένα. Πετυχαίνει τρία τέσσερα γκολ τη χρονιά, επειδή πηδάει στον κατάλληλο χρόνο».
Ο νέος Μανωλάς λοιπόν είναι εδώ, σύμφωνα με τον άνθρωπο που διέκρινε το μεγάλο του ταλέντο.