Στο ημερολόγιο του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν δύο ημερομηνίες-σταθμοί: Η μία είναι η 22α Ιανουαρίου, οπότε και ο Πρωθυπουργός αναμένει, αφού έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το Eurogroup να σφραγίσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η άλλη είναι η 25η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται τρία χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Για λόγους πολιτικού συμβολισμού, η 25η του μηνός παραμένει ακόμα στο τραπέζι ως μια πιθανή ημερομηνία των αλλαγών που θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, προσδιορίζουν και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν ως διορθωτικές, ενώ θεωρείται ως κίνηση προεξοφλημένη και με περιορισμένες δυνατότητες ανατροπής της πολιτικής ατμόσφαιρας. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται λίφτινγκ και στοχευμένες παρεμβάσεις. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει, επισημάνθηκαν κατά καιρούς τα προβλήματα, οι δυσλειτουργίες, αλλά και η φθορά κάποιων προσώπων που περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν, παρά έλυσαν.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Ακόμα και η έλλειψη συντονισμού πολλές φορές δημιουργεί αρνητικό κλίμα, όπως έγινε προχθές με το ζήτημα των 12 μηνιαίων δόσεων για όλες τις φορολογικές υποθέσεις που εξήγγειλε η Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά λίγη ώρα μετά διαψεύστηκαν με κατηγορηματικό τρόπο από το υπουργείο Οικονομικών.
Ανεξαρτήτως της τελικής ημερομηνίας των αλλαγών, αυτές θα γίνουν γρήγορα. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει ανοίξει συζήτηση επί των προσώπων, αλλά είναι αποφασισμένος το νέο σχήμα να έχει τεχνοκρατικό ύφος, ώστε να περάσει το μήνυμα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Ως εκ τούτου, θα δοθούν και άλλες ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα, αν και οι τοποθετήσεις θα είναι περιορισμένες, ενώ οι όποιες αλλαγές θα αφορούν κυρίως τους αναπληρωτές υπουργούς.
Εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που σηκώνει επιτυχώς κατά τον Πρωθυπουργό το βάρος της εκπροσώπησης της κυβέρνησης και παραμένει αμετακίνητος, και το οικονομικό επιτελείο είναι ακλόνητο. Στα πόστα τους θα παραμείνουν έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ θετικό είναι το πρόσημο για την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Σταθερός στο στρατηγείο του στην οδό Ζαλοκώστα θα παραμείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει επιφορτιστεί και με την εποπτεία του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Πιθανή θεωρείται η αναβάθμιση των Στέργιου Πιτσιόρλα και Αλέξη Χαρίτση, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Προς την έξοδο οδεύει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, όπως και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ άγνωστη είναι η τύχη της συζύγου του πρώτου, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Για το υπουργείο Οικονομίας συζητείται το όνομα του Νίκου Παππά, ο οποίος παραμένει στον στενό πυρήνα των συνεργατών Τσίπρα. Αγνωστο ακόμα είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ενώ αμετακίνητος είναι ο αναπληρωτής του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η κυβέρνηση στην εισαγωγή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέμα που θα «τρέξει» ως υπουργός Εσωτερικών ο Πάνος Σκουρλέτης. Λόγω και των αλλαγών που θα προωθηθούν στο Δημόσιο, θα παραμείνει στο πόστο της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, για την οποία υπάρχει άριστη εικόνα.
ΤΑ ΠΥΡΑ. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος δέχεται πολλά εσωκομματικά πυρά για τους χειρισμούς στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό. Μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική κρίση του Πρωθυπουργού, αν και εκτιμάται πως θα βρεθεί εκτός σχήματος.
Στην κόκκινη ζώνη είναι και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής (ή θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο ή θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης). Θετική εικόνα υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ενώ μετέωρη είναι η θέση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό ενισχύουν την παρουσία του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο ως αναπληρωτής θα παραμείνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. To Σκοπιανό δοκιμάζει τη σχέση Τσίπρα – Καμμένου, αν και εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ζήτημα με τον ανασχηματισμό, καθώς η όποια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τοποθετείται από τα μέσα της άνοιξης κι έπειτα.