Σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες στον τρίτο όροφο της Πειραιώς αποφασίστηκε η ΝΔ και τα στελέχη της να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στο Σκοπιανό. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οι τόνοι θα είναι χαμηλοί. Αντιθέτως, τη διατήρηση υψηλών τόνων για τα εθνικά θέματα επιβάλλει η διατήρηση ισορροπιών στο εσωτερικό της ΝΔ.
Ο νεοδημοκρατικός Βορράς ανέκαθεν διατύπωνε με πιο εμφατικό τρόπο τις ανησυχίες του για τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό η κομματική ηγεσία θεωρεί επιβεβλημένο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να δείξει εμπράκτως ότι υπολογίζει ιδιαίτερα τους προβληματισμούς του. Αλλωστε, εκτιμάται πως οι βουλευτές της Μακεδονίας αναμένεται να δεχθούν ισχυρές πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Ηδη, σε πόλεις της Μακεδονίας έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες από συλλόγους που συγκεντρώνουν υπογραφές, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία και τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αλλά και οι μητροπόλεις, με τις οποίες η ΝΔ έχει πάντα σταθερούς δεσμούς, έχουν αρχίσει να διατυπώνουν τις απόψεις τους για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. «Οι βόρειοι γείτονές μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουν κανένα ιστορικό δικαίωμα να διεκδικούν μία ονομασία που δεν τους ανήκει», δήλωσε πρόσφατα ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.
Επιπλέον, με μια πιο σθεναρή στάση στα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να δείξει – όπως προεξοφλείται – ότι λαμβάνει υπόψιν του όλες τις τάσεις της συντηρητικής παράταξης. Είναι γνωστό πως ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει μία πιο σκληρή τακτική και αντιπολίτευση από τη ΝΔ στα εθνικά θέματα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ετσι, οι τελευταίες κινήσεις της γαλάζιας ηγεσίας σε αυτό το πεδίο σίγουρα ικανοποιούν και το σαμαρικό μπλοκ.
Εν πάση περιπτώσει, πρόθεση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ είναι να μην παρασυρθούν από την κυβέρνηση σε μία αντιπαράθεση πολεμικών ανακοινώσεων, καθώς εκτιμούν πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πετούν το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της ονομασίας, επιχειρώντας να καλύψουν την κυβερνητική διγλωσσία. Η στάση αυτή κρίνεται σκόπιμη από την Πειραιώς προκειμένου να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες πως την αποκλειστική ευθύνη στις συνομιλίες για το Σκοπιανό την έχει η κυβέρνηση.
Η παραπάνω κίνηση τακτικής, όμως, δεν σημαίνει ότι η ΝΔ υποβαθμίζει το Σκοπιανό. Το αντίθετο συμβαίνει. Η συντηρητική παράταξη ανέκαθεν έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στα εθνικά θέματα. Ομως εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο σ’ αυτά. Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη Ερντογάν κατηγορώντας την πως «του έδωσε βήμα για να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του» είναι ενδεικτική της στοχοπροσήλωσης που δείχνει η ΝΔ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αμεση ήταν η αντίδρασή της και για την υπόθεση των οκτώ ούρκων στρατιωτικών, στηλιτεύοντας την αδράνεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος. Αλλά και η πρώτη περιοδεία του αρχηγού της ΝΔ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Μακεδονία –σε Πέλλα και Πιερία –και δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία σε μία στιγμή που το Σκοπιανό είναι σε έξαρση.
ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ. Γιατί παρατηρείται αυτή η στροφή; Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πιο σκληρή στάση και γλώσσα για τα εθνικά θέματα.
Ο πρώτος λόγος συνδέεται με τον στόχο της αυτοδυναμίας. Στην Πειραιώς θεωρούν πως η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές είναι βέβαιη. Ομως για την επίτευξη της αυτοδυναμίας κρίνουν απαραίτητη τη διεύρυνση της εκλογικής απήχησης προς τα δεξιά. Τόσο στους κόλπους των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και σ’ αυτούς του προεδρικού επιτελείου υποστηρίζεται πως στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει χώρος και περιθώριο στο Κέντρο προκειμένου η ΝΔ να αντλήσει από εκεί επιπλέον ψήφους –ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τον σχηματισμό του Κινήματος Αλλαγής. Γι’ αυτό θεωρείται σκόπιμο η ΝΔ να απευθυνθεί στους πολίτες που είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ ή Χρυσή Αυγή στις προηγούμενες εκλογές ή άλλα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή.
Την ίδια ώρα η ΝΔ κλίνει επί δεξιά και για έναν δεύτερο λόγο. Η αξιωματική αντιπολίτευση προεξοφλεί ότι ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να «τζογάρει» πολιτικά στο θέμα των Σκοπίων. Στη ΝΔ εκτιμούν δηλαδή ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό ως όχημα για την πολιτική του επιβίωση και την είσοδό του στην επόμενη Βουλή. Οι υπερπατριωτικές κορόνες του για τη Μακεδονία, λένε στη ΝΔ, οφείλονται στην προσπάθειά του να προσεταιριστεί ψηφοφόρους στα δεξιά της ΝΔ. Συνεπώς, στην Πειραιώς τονίζουν ότι η ΝΔ οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες την ποιοτική διαφορά της σε σύγκριση με τους ΑΝΕΛ και τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση της στα εθνικά θέματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι.