Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες και το 2018 και συνεχίζει να συρρικνώνει εισοδήματα, περικόπτοντας εκ νέου συντάξεις και επιδόματα μολονότι δεν το παραδέχεται, καταγγέλλει η ΝΔ. Συνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδομάτων και μισθωτοί θα διαπιστώσουν σύντομα, όπως τονίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι και τη νέα χρονιά τα εισοδήματά τους θα συμπιεστούν περαιτέρω καθώς οι κυβερνώντες έχουν προχωρήσει σε νέες μειώσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της Πειραιώς προχώρησε έτσι σε αναλυτική καταγραφή των περικοπών. Δίνει μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα προκειμένου να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες πως, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί εξόδου από τα Μνημόνια, η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη: συνταξιούχος που το 2014 λάμβανε συνολικά842,5 ευρώ, το 2017, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ζει με 785 ευρώ, ενώ το 2018 η σύνταξή του αναμένεται να μειωθεί στα 705 ευρώ. Για να καταλήξει το 2019 να παίρνειμόλις 670 ευρώλόγω της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ.«Θα υποστεί δηλαδή μείωση 20,5%», αναφέρει η ΝΔ.

Κατά τους ίδιους υπολογισμούς της ΝΔ, ακραία φτώχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και όσοι λάμβαναν αναπηρικά ή προνοιακά επιδόματα: συνταξιούχος πουτο 2014 λάμβανε 574 ευρώ, τώρα θα κληθεί να τα βγάλει πέρα μεμόλις 384 ευρώ τον μήνα.Δηλαδή, μείωση 33%.

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ. Κατά την αξιωματική αντιπολιτευση, περικοπές στα καθαρά εισοδήματά τους θα δουν και οι 158.000 εργαζόμενοι των ειδικών μισθολογίων (γιατροί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κτλ.). Μάλιστα, η ΝΔ καταγγέλλει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις απολαβές τους υψηλότερες λόγω της αύξησης στις μεικτές αποδοχές, αλλά οι κρατήσεις που τους έχει επιβάλει είναι δραματικά αυξημένες. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα παράδειγμα που αφορά σε γιατρό του ΕΣΥ, ο οποίος μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 λάμβανε καθαρά 1.692 ευρώ. Τον Δεκέμβριο, πρώτο μήνα πλήρους εφαρμογής του νέου μισθολογίου, παίρνει πλέον καθαρά 1.567 ευρώ. Δηλαδή, 125 ευρώ λιγότερα τον μήνα ή 1.500 σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει ως παράδειγμα ζευγάρι με δύο παιδιά που ζει στην Αττική και τo 2014 λάμβανε 451 ευρώ. Το 2018 θα πάρει μόνο 100 ευρώ. «Με απλά μαθηματικά, η κυβέρνηση, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, τους “ενισχύει” με 14,30 ευρώ τον μήνα», καταλήγει η ΝΔ.

Τα παραδείγματα αυτά θα αποτελέσουν την ερχόμενη εβδομάδα αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΝΔ στη Βουλή, καθώς την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τις ουρές των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης. Θα συζητηθεί, όπως όλα δείχνουν, με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο έως τις 16 Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup στις 22 του μήνα.