Είναι τέτοια η φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση με την παροχολογία, ώστε υπουργοί φθάνουν στο σημείο να εξαγγέλλουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πληρωμή των φόρων που έχουν γονατίσει τους φορολογουμένους και σε διάστημα λίγων ωρών να διαψεύδονται από τους συναδέλφους τους αρμόδιους υπουργούς. Ενα τέτοιο κυβερνητικό αλαλούμ προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία προανήγγειλε ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής όλων των φόρων σε 12 άτοκες δόσεις, την οποία «έκαψε» λίγο αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ομορφες παροχές όμορφα καίγονται…
Συγκεκριμένα, η Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, δήλωσε ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι για το θέμα αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο. «Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Αυτό θα διευκολύνει και τα νοικοκυριά και τον προγραμματισμό τους» είπε χαρακτηριστικά η Ράνια Αντωνοπούλου.
Ανακοινώσεις ερήμην των θεσμών

Η δήλωσή της αυτή προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη ενόχληση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που είναι ο πλέον αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα και μέσω κύκλων του έσπευσε να διαψεύσει την αναπληρώτρια υπουργό και τις εξαγγελίες της, αποκαλύπτοντας μια κυβέρνηση σε πανικό που τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα από τους υπέρογκους φόρους και εισφορές που έχει επιβάλει, προκαλώντας έκρηξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και απόγνωση στα εκατομμύρια των πολιτών. Μετά τις δηλώσεις Αντωνοπούλου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζαν ότι «δημοσιεύματα του Τύπου για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο» έλεγαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί με τους θεσμούς. Αλλωστε, όπως σημείωναν, οι 12 μηνιαίες δόσεις συνεπάγονται συνέχιση πληρωμών στο επόμενο οικονομικό έτος (σ.σ.: ο προϋπολογισμός κλείνει κάθε Φεβρουάριο) και για τον λόγο αυτόν δεν εξετάζονται.
Σήμερα η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων γίνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου. Σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις, η εξόφλησή του θα άρχιζε τον Ιούλιο του 2018 και θα ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο του 2019. Δηλαδή ένας βεβαιωμένος φόρος που έχει προβλεφθεί στα έσοδα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους θα εισπραττόταν στο μεγαλύτερο μέρος του τον επόμενο χρόνο, με τα έσοδα να καταγράφονται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους αφήνοντας τρύπα στον τρέχοντα. Κάτι τέτοιο, με δεδομένες τις δημοσιονομικές δυσκολίες, εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να συμβεί. Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που το σενάριο αυτό βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι ωστόσο πάντα έβγαζαν κόκκινη κάρτα.
Οι φόροι αυξήθηκαν, τα έσοδα μειώθηκαν

Το χθεσινό επεισόδιο αποτελεί ουσιαστικά ακόμη ένα δείγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση από την πολιτική της υπερφορολόγησης, η οποία έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τα δημόσια ταμεία, καθώς, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, παρά την αύξηση των φόρων, τα έσοδα που εισπράττονται είναι λιγότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά, ενώ την ίδια ώρα μήνα με τον μήνα φουσκώνει επικίνδυνα η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αντανακλά δε την έντονη αντιπαράθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε κυβέρνηση και κόμμα, με πρωτοκλασάτα στελέχη να εκφράζουν τη δημόσια διαφωνία τους για τη συνεχιζόμενη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα οι αντιδράσεις αυτές φούντωσαν ακόμη περισσότερο μετά τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη που παραδέχθηκαν ότι ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη.
Το αποτέλεσμα ωστόσο αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία, με τους αριθμούς να είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Το 2017 οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) αναμένεται να σπάσουν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Αναζητούνται νέες ρυθμίσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το βάρος όλων αυτών των δεδομένων, από τη μία διέψευσαν τις δηλώσεις Αντωνοπούλου, αλλά από την άλλη επιχείρησαν να χρυσώσουν το χάπι για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, την ώρα που οι πλειστηριασμοί ακινήτων βρίσκονται προ των πυλών. Ετσι το υπουργείο άφηνε να διαρρέει ότι εξετάζονται διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Ανέφεραν μάλιστα ως πρόσφατο παράδειγμα την υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μια ρύθμιση όμως που δεν αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους και αφήνει εκτός χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους καθώς τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών χάνει τη ρύθμιση, που θα μπορούσε να φανεί σωτήρια για τη βιωσιμότητά τους, καθώς τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτήν είναι εξαιρετικά αυστηρά και περιορίζουν αισθητά τον αριθμό των επιχειρηματιών που μπορούν να κάνουν χρήση της. Για τον λόγο αυτόν προτείνει η ρύθμιση να ισχύσει και για τις οφειλές του 2017 και όχι μόνο γι’ αυτές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016. Επίσης, προτείνει να μην αποκλείονται επιχειρηματίες με εισοδηματικά κριτήρια και με βάση την ακίνητη περιουσία τους.