Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι επόμενες 15-20 ημέρες θα είναι κρίσιμες για το αν θα ευοδωθεί ή όχι η αισιοδοξία που εκφράζουν Αθήνα και Σκόπια. Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου διεφάνη μάλιστα για πρώτη φορά η λύση που προκρίνει η ελληνική πλευρά, αν και για μία ακόμη φορά δεν ακούστηκε όνομα. Ξεκαθαρίστηκε όμως ότι η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων που θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω της ονοματολογίας είναι αυτή που προέχει σ’ αυτή τη φάση ώστε να επιταχυνθεί ο διάλογος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Κοτζιάς, Καμμένος, Παππάς, Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αφετηρία της κυβερνητικής θέσης είναι, συνεπώς, η απόφαση του 2007: «Στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία, ενιαία, σε όλες τις χρήσεις της», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Νίκος Κοτζιάς αποφεύγοντας, ωστόσο, να μιλήσει για γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόσθεσε ότι «η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες» και κάλεσε σε συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος φάνηκε να κάνει… μισό βήμα πίσω. Αν και επανέλαβε ότι δεν στηρίζει λύση που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», κάνονας λόγο για «πάγια εθνική θέση», τόνισε πως θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση κινείται εντός του πλαισίου της απόφασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών επί Προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1992 και της απόφασης του 2007 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Μίλησε επίσης για «σκληρή διαπραγμάτευση», ενώ επανέλαβε (δις) πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών και τους χειρισμούς του ειρωνευόμενος την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Η ΝΔ είπε ότι θα ψηφίσει ό,τι εγώ, οπότε χαίρομαι που μου εναποθέτει τις ευθύνες της παρατάξεως».

Μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου δεν δείχνουν πάντως να ανησυχούν για τη στάση του υπουργού Αμυνας και των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κυβερνητική συνοχή δεν κινδυνεύει από το Σκοπιανό και εκτιμούν αντιθέτως ότι το πρόβλημα υπάρχει στη ΝΔ, η οποία εμφανίζεται διχασμένη ή ακόμη και τριχασμένη. Προσθέτουν μάλιστα ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ΝΔ στηρίζει ή όχι τη θέση Καραμανλή, η οποία εκφράστηκε και με το βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Γενικώς, στην κυβέρνηση επενδύουν πολιτικά σε διαφοροποιήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης και όχι μόνο της ΝΔ εάν και όταν το ζήτημα φτάσει σε ψηφοφορία στη Βουλή –εξού και ο Κοτζιάς μιλά διαρκώς για «πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων».

Ο ΟΣΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Παράλληλα, τη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (Κοτζιάς – Κατρούγκαλος).

Στις 19 του μήνα θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη οι διαμεσολαβητές των δύο πλευρών (Βασιλάκης – Ναουμόσκι) υπό την εποπτεία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Εκείνο που παραμένει ερωτηματικό είναι εάν θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στην ελβετική πόλη (23-26 Ιανουαρίου). Μια συνάντηση κορυφής τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπονοεί ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς.