Εχει καλό όνομα ο νεαρός έλληνας ποδοσφαιριστής. Η σωματοδομή, η τεχνική, το ευρωπαϊκό διαβατήριο, η φυσιογνωμία του, όπως αναδεικνύεται μέσα από τον ανταγωνισμό στα τουρνουά των εθνικών ομάδων. Όνομα που ολοένα και βελτιώνεται όσο ο Κώστας Μανωλάς (Ρόμα), ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), ο Κώστας Μήτρογλου (Μαρσέιγ), ο Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα) και οι άλλοι τοπ άσοι μεγαλώνουν τη φήμη τους στην ελίτ όπου συμμετέχουν με επιτυχία εδώ και χρόνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 70 έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Η ελληνική αγορά είναι από τις φτηνότερες της Ευρώπης και μία από εκείνες που επιτρέπει ακόμη και σε παιδιά 14-15 ετών να φεύγουν με χαρακτηριστική ευκολία. Πολλές φορές με την παρότρυνση των γονιών που με τη σειρά τους δεν έχουν την απαραίτητη υπομονή (ή και την εμπιστοσύνη) για την ανάδειξη των παιδιών τους μέσα από τη διαδικασία… εσωτερικού.

Αντί πινακίου φακής

Εξαιρώντας τον Ολυμπιακό που επενδύει τεράστια ποσά για τη δική του ακαδημία και ίσως τον ΠΑΟΚ που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο, όλα τα άλλα ποδοσφαιρικά κλαμπ είναι παντελώς «απροστάτευτα» στο φαινόμενο να «χάνουν» δικά τους παιδιά ώς και τζάμπα! Αυτό συμβαίνει συνήθως πριν προλάβουν να υπογράψουν μαζί τους επαγγελματικά συμβόλαια κ.λπ. Υπάρχει ένα δίκτυο με μόνιμους σκάουτ που ασχολούνται με τη Βαλκανική, και δη με την Ελλάδα. Υπάρχει αναπόφευκτα και μια σειρά από ατζέντηδες που όσο ανοίγουν τον κύκλο τους στο εξωτερικό προσκαλούν ομάδες για να δουν νεαρούς που αγωνίζονται σε τμήματα υποδομής ή που κάνουν τα πρώτα βήματα στο υψηλότερο επίπεδο. Και κάπου εκεί το ένα φέρνει το άλλο. Αν πρόκειται για υποθέσεις απόλυτου επαγγελματισμού; Οχι πάντα. Για παράδειγμα μιας και καταπιαστήκαμε με αυτή την υπόθεση από τον Κώστα Μαυροπάνο. Ο μύθος λέει πως ο ατζέντης που έκανε αυτό το deal, διατηρούσε εστιατόριο δίπλα στο γήπεδο της Βέρντερ. Εκεί γνώρισε τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο όταν εκείνος αγωνίζονταν στην ομάδα της Βρέμης. Από φίλος εξελίχθηκε σε ατζέντη του. Με την μετακίνηση του «Πάπα» στη Ντόρτμουντ γνώρισε τον Σβεν Μίσλιντατ, τον πρώην αρχισκάουτ της Μπορούσια που εδώ και μερικές εβδομάδες εργάζεται για την Άρσεναλ. Το καλοκαίρι που ο Μίσλιντατ ήταν ακόμη στη Ντόρτμουντ μετακόμισε εκεί ο Καμπετσής, μέσω του συγκεκριμένου ατζέντη! Τώρα ο Μαυροπάνος στο Λονδίνο. Η Aρσεναλ φέρεται να έδωσε 2,1 εκατ. ευρώ στον ΠΑΣ. Είναι ένα καλό ντιλ. Ενα βότσαλο στη λίμνη όλων εκείνων που έφυγαν νωρίς…