Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν αλλά και ο στρατός είναι έτοιμος να επέμβει αν χρειαστεί δήλωσε ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αμπντουλραχίμ Μουσαβί.

«Παρότι αυτή η τυφλή εξέγερση ήταν τόσο περιορισμένη ώστε μια μικρή αστυνομική δύναμη να μπορέσει να την σταματήσει προτού γιγαντωθεί…μπορείτε να μείνετε ήσυχοι ότι τα αδέλφια σας στον στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τα κορόιδα του Μεγάλου Σατανά (ΗΠΑ)», δήλωσε ο αρχιστράτηγος Αμπντουλραχίμ Μουσαβί.

Έπειτα από έξι μέρες διαδηλώσεων που κλόνισαν την θεοκρατική ηγεσία και στοίχισαν τη ζωή σε 21 ανθρώπους, οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέπτυξαν χθες Τετάρτη δυνάμεις για να καταστείλουν την εξέγερση σε τρεις επαρχίες.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία κατά των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν οι νέοι και η εργατική τάξη, εξελίχθηκαν σε εξέγερση κατά της εξουσίας και των προνομίων που απολαμβάνει μια ελίτ και ειδικά ο ανώτερος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Προειδοποήσεις σε Τραμπ

Προειδοποίηση προς τον Τραμπ ότι θα απογοητευθεί από το αποτέλεσμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν έστειλε ο επικεφαλής του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Σύμφωνα με τον Χασάν Νασράλα, οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν δεν έχουν πολιτικά κίνητρα, όπως οι μαζικές κινητοποιήσεις του 2009, και αναμένεται να τερματιστούν σύντομα.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο Ιράν και το θέμα αντιμετωπίζεται σοβαρά (…) Ο όγκος των διαδηλώσεων δεν είναι μεγάλος», επεσήμανε ο Νασράλα σε συνέντευξη στο φιλοϊρανικό τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν συγκρίνεται με αυτό συνέβη το 2009 (…) Το πρόβλημα στο Ιράν τώρα δεν είναι πολιτικό όπως το 2009», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τα κίνητρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είναι οικονομικά εξαιτίας της κατάρρευσης κάποιων τραπεζών και της χρεοκοπίας εταιρειών.

Την απογοήτευση του ιρανικού λαού εκμεταλλεύονται τώρα εξωτερικές δυνάμεις, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ. «Η Αμερική, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία έχουν εμπλακεί στην κρίση στο Ιράν», τόνισε.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο Τραμπ θα απογοητευθεί, όπως και οι Ισραηλινοί και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι που ελπίζουν σε πιο μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης και χάος στο Ιράν».

Ο Νασράλα εκτίμησε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος η Τεχεράνη να «αλλάξει εξωτερική πολιτική» και να πάψει να στηρίζει «τα κινήματα αντίστασης» στην περιοχή.

Να μην αναμειγνύονται στις «εσωτερικές υτοθέσεις του Ιράν» κάλεσε τις ΗΠΑ η Ρωσία, με δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση της υποστήριξης Τραμπ στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία επίσης προειδοποίησε οποιεσδήποτε εξωτερικές πλευρές αποπειραθούν να αναμειχθούν στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις του Ιράν ότι οι ενέργειες αυτού του είδους μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι μολονότι οι Ιρανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές ενέργειες που προκαλούν θύματα και ζημιές σε ιδιοκτησία, καθώς οι διαδηλώσεις αυτές στο Ιράν στοίχισαν τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Νέες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις

Την Πέμπτη οργανώθηκαν νέες φιλοκυβερνητικές κινητοποιήσεις, μία ημέρα μετά την κήρυξη του «τέλους της ανταρσίας» από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ηιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από νέες μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ισφαχάν, τη Μασχνάντ, την Ορουμιέχ, τη Μπαμπόλ και την Αρντεμπίλ.

«Είμαστε όλοι μαζί πίσω από τον ηγέτη», τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.