H Βόρεια Κορέα άνοιξε εκ νέου μια απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με τη Σεούλ για συνοριακά θέματα –η λειτουργία της οποίας είχε διακοπεί εδώ και πολύ καιρό –λίγες ώρες αφότου όλος ο πλανήτης έγινε μάρτυρας μιας δήλωσης που προκάλεσε κλαυσίγελο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να κοροϊδεύει τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν –ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε δηλώσει πως το κουμπί για τα πυρηνικά είναι πάνω στο γραφείο του –λέγοντας ότι το δικό του ανάλογο κουμπί «είναι μεγαλύτερο και πιο ισχυρό».

Σε όλο τον κόσμο το σχόλιο του Τραμπ στο twitter, που θυμίζει αψιμαχίες σε σχολική αυλή τύπου «το δικό μου είναι μεγαλύτερο», προκάλεσε νέα ανησυχία για το εάν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πλήρη επίγνωση της καταστροφικής δύναμης που έχει στα χέρια του. Οπως σχολίασε το CNN, το παιδαριώδες ξέσπασμα του Τραμπ ανυψώνει τον Κιμ, επικεφαλής μιας δικτατορίας που αφήνει τον λαό της να λιμοκτονεί και χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα για να επιβιώσει, σε ηγέτη με τον οποίο ανταλλάσσει απευθείας προσβολές, σαν σε διάλογο. «Αυτού του είδους τη γλώσσα δεν θα τη χρησιμοποιούσαν ούτε στην ταινία “SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα”», σχολιάζει ο αρθρογράφος Τζον Αβλον στο Daily Beast. «Και μάλιστα τη στιγμή που διακυβεύεται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, σε μια πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων».

Ποτέ πριν από τον Τραμπ, δεν υπήρξε άλλος αμερικανός πρόεδρος που να έκανε τόσο αλαζονικές δηλώσεις δημόσια, ουσιαστικά λέγοντας ότι κρατά το μέλλον του πλανήτη στα χέρια του και μπορεί να εξαπολύσει πυρηνικά όπλα τρομακτικής ισχύος μέσα σε λίγα λεπτά. «Το να αποκαλέσει κάποιος τη συμπεριφορά του Τραμπ παιδιάστικη θα αποτελούσε προσβολή για τα παιδιά» δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζον Κίρμπι. «Πιστεύω πως στους διαδρόμους των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών θα πρέπει να επικρατεί ανησυχία, επειδή είναι πρόεδρος των ΗΠΑ και τα tweet του θεωρούνται επίσημη πολιτική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις αυτές θα προκαλέσουν σύγχυση».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Μέσα σε όλα αυτά, και λίγες ημέρες αφότου ο Κιμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει μέρος η χώρα του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν τον επόμενο μήνα στη Νότια Κορέα, η απόφαση για αποκατάσταση της τηλεφωνικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών για θέματα που αφορούν τα σύνορά τους δημιουργεί ελπίδες στη Σεούλ για μερική εκτόνωση της έντασης και –ίσως –αποδοχή από την Πιονγκγιάνγκ της πρότασης που έκανε η νοτιοκορεατική κυβέρνηση για επανέναρξη των συνομιλιών. Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα λάβει σοβαρά υπόψη της συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας εάν δεν έχουν στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.

ΕΧΕΤΕ ΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ! Ο Κιμ διέταξε την επαναλειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής στο συνοριακό χωριό Πανμουνγιόμ χθες το πρωί, όταν οι νοτιοκορεάτες αξιωματικοί στα φυλάκια έλαβαν κλήση από τον Βορρά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές ήλεγχαν τη γραμμή και συνομιλούσαν επί περίπου 20 λεπτά. Η σύνδεση είχε διακοπεί τον Φεβρουάριο του 2016 από τη Βόρεια Κορέα ως αντίποινα έπειτα από το κλείσιμο μιας μεθοριακής βιομηχανικής πόλης, την όποια ήλεγχαν από κοινού οι δύο χώρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Ολυμπιακούς ως ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων και την εκτόνωση της έντασης.