Με κινητοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης και φιλοκαθεστωτικών διαδηλωτών προσπαθεί η κυβέρνηση της Τεχεράνης να καταστείλει το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων εδώ και μια εβδομάδα στο Ιράν. Μέχρι στιγμής 21 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ χθες έγινε γνωστό ότι τρία μέλη των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν «σε μάχη με αντεπαναστατικά στοιχεία», χωρίς να διευκρινίζεται εάν το περιστατικό σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν λόγω των έντονων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι εργαζόμενοι και έχουν εξελιχθεί σε πρόκληση για την ηγεσία της χώρας. Αψηφώντας τις απειλές από τους δικαστικούς ότι θα εκτελεστούν εάν καταδικασθούν για εξέγερση, οι διαδηλωτές συνεχίζουν να συρρέουν στους δρόμους, φωνάζοντας: «Ο κόσμος ζητιανεύει, ο θρησκευτικός ηγέτης κάνει τον Θεό!». Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές στην πόλη Νοβσχάρ, στα βόρεια της χώρας, να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα», μια προφανής αναφορά στον αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Σε ένδειξη ανησυχίας της κυβέρνησης για το πώς θα εξελιχθούν οι διαδηλώσεις, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης υποστράτηγος Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει δυνάμεις στις επαρχίες Χαμαντάν, Ισφαχάν και Λορεστάν προκειμένου να αντιμετωπίσουν «τη νέα ανταρσία». Τα περισσότερα από τα θύματα των τελευταίων ημερών προέρχονται από αυτές τις περιοχές.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, που αποτελούν το σπαθί και την ασπίδα της σιιτικής θεοκρατίας του Ιράν, έπαιξαν κομβικό ρόλο στην βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που είχαν ξεσπάσει στη χώρα το 2009 έπειτα από καταγγελίες για εκλογική νοθεία. Τότε δεκάδες άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους, με τον Χαμενεΐ να κάνει λόγο για «ανταρσία». Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης δημιουργήθηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 για να τηρεί την εσωτερική ασφάλεια και να προστατεύει το ισλαμικό σύστημα «από εξωτερικές επεμβάσεις». Περίπου 125.000 υπηρετούν σε τρία σώματα: ξηράς, αεροπορίας και ναυτικού. Οι ναυτικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή έχουν τον υπηρεσιακό έλεγχο στον Περσικό Κόλπο. Το σώμα ελέγχει επίσης την παραστρατιωτική οργάνωση Μπασίτζι με τα 90.000 μέλη.
Σε μια επίδειξη δύναμης από το καθεστώς, με στόχο να αντισταθμίσει τις μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους σε φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις. Η κρατική τηλεόραση έδειξε αποσπάσματα από τις συγκεντρώσεις αυτές, όπου οι συμμετέχοντες κρατούσαν ιρανικές σημαίες και πορτρέτα του Χαμενεΐ φωνάζοντας «Το αίμα στις φλέβες μας είναι δώρο για τον ηγέτη μας» και «Δεν θα αφήσουμε τον ηγέτη μας μόνο». Κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη Βρετανία ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις φωνάζοντας «Οσοι παίρνουν μέρος στην ανταρσία να εκτελεστούν!».
Στην ιερή πόλη των σιιτών, Κομ, φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στους αμερικανούς μισθοφόρους». Την Τρίτη, ο 78χρονος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Χαμενεΐ είχε κατηγορήσει τους αντιπάλους του Ιράν ότι υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ. Οι διαδηλώσεις αυθόρμητες, χωρίς κάποιον ηγέτη, ξεσπούν σε συνοικίες της εργατικής τάξης και σε πιο μικρές πόλεις, όμως το κίνημα φαίνεται να επεκτείνεται γοργά στη μορφωμένη μεσαία τάξη και στους ακτιβιστές που είχαν πάρει μέρος στις διαμαρτυρίες του 2009. Περισσότερες από 100 ακτιβίστριες εξέφρασαν χθες την στήριξή τους σε αυτό το κύμα διαδηλώσεων με δήλωσή τους. Αρκετοί δικηγόροι μεταξύ των οποίων η βραβευμένη με Νομπέλ Σιρίν Εμπαντί προέτρεψαν την Τεχεράνη να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών

να συγκεντρώνονται και να εκφράζονται το οποίο εγγυάται το Σύνταγμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος με το Ιράν, προειδοποιώντας ότι ο τόνος των επίσημων δηλώσεων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία προς την Τεχεράνη «μπορεί να μας οδηγήσεις σε πόλεμο». Πρόσθεσε ότι πρέπει να διατηρηθεί «κάποια ισορροπία ώστε να μην φτιαχτεί εκ νέου ένας “άξονας κακού”». Στην Γενεύη, ο Ζαΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να αποφύγει την περαιτέρω βία και να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών. Ανέφερε πως εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί την τελευταία εβδομάδα, ζήτησε να εξεταστούν όλες οι καταγγελίες για βία.