Βιβλία γράφονται για κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ και ο Τραμπ έχει ήδη τέσσερα αφιερωμένα σε εκείνον. Το πέμπτο, όμως, που κυκλοφορεί την επόμενη Τρίτη, το «Φωτιά και μένος. Μέσα στο Λευκό Οίκο του Τραμπ», από τον δημοσιογράφο Μάικλ Γουλφ σκιαγραφεί μια προεδρία-παρωδία. Η επίθεση του αμερικανού προέδρου στον πρώην στενό συνεργάτη του Στιβ Μπάνον που χαρακτήρισε «προδοτική» τη συνάντηση του γιου του και του γαμπρού του με ρώσους αξιωματούχους, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς προαναγγέλλει μια σκληρή κόντρα με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Γουλφ πραγματοποίησε 200 συνεντεύξεις στη διάρκεια 18 μηνών για τα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον Τραμπ. Τα αποσπάσματα περιγράφουν μια κατάσταση άνευ προηγουμένου γύρω από τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Εχουν τους καλύτερους, έχουμε τους χειρότερους». «Στην πολιτική κάποιος πρέπει να χάσει αλλά όλοι ελπίζουν να νικήσουν. Πιθανόν να μην μπορείς να νικήσεις εάν δεν πιστεύεις ότι θα νικήσεις –αυτό ίσχυε για όλους εκτός από τον Τραμπ και το επιτελείο του. Συζητούσαν μεταξύ τους διαρκώς πόσο χάλια ήταν η προεκλογική τους εκστρατεία και πως δεν είχαν καμία ελπίδα να κερδίσουν. Ο Τραμπ ήταν πεισμένος πως η Χίλαρι διέθετε εξαιρετικούς συμβούλους. «Εχουν τους καλύτερους και έχουμε τους χειρότερους», έλεγε συχνά ο Τραμπ. Οσοι ταξίδεψαν με το αεροπλάνο του τότε υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών έκαναν την ίδια διαπίστωση: Οι πάντες γύρω του ήταν βλάκες».

Αφού κανείς, ούτε καν ο ίδιος, δεν πίστευε ότι θα νικήσει, γιατί διεκδίκησε την προεδρία; «Από την στιγμή που θα έχανε, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν διάσημος σε όλο τον κόσμο και θα παρουσιαζόταν ως μάρτυρας της «διεφθαρμένης Χίλαρι». Η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρετ θα είχαν επίσης μεγάλη φήμη διεθνώς. Ο Στιβ Μπάνον θα ήταν ντε φάκτο ηγέτης του Tea-party και η Κέλιαν Κονγουέι θα γινόταν σταρ της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η Μελάνια, που είχε πάρει από όλους διαβεβαιώσεις πως ο άντρας της δεν θα γινόταν πρόεδρος, θα μπορούσε να επιστρέψει στην ήρεμη και πολυτελή ζωή της. Η ήττα θα λειτουργούσε τέλεια για όλους. Η ήττα ήταν νίκη».

Μια νίκη σαν ήττα. «Το βράδυ των εκλογών μόλις διεφάνη μια ισχυρή πιθανότητα νίκης, ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ, είπε σε φίλους του ότι ο πατέρας του έμοιαζε σαν να είχε δει φάντασμα, έδειχνε τρομοκρατημένος. Είχε δεσμευθεί στη Μελάνια ότι δεν υπήρχε περίπτωση να νικήσει. Η Μελάνια έκλαιγε, αλλά όχι από χαρά».

Φόβοι για δολοφονία. «Ο Ντόναλντ Τραμπ φοβάται εδώ και πολλά χρόνια ότι θα τον δηλητηριάσουν. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος –ο βασικός, βέβαια, είναι ότι του αρέσει το junk food –που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες χάμπουργκερ από τα MacDonald’s. Τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή του ήταν τόσο έκπληκτος και φοβισμένος που κλείστηκε στην κρεβατοκάμαρά του στον Λευκό Οίκο παρακολουθώντας τρεις τηλεοράσεις ταυτόχρονα και καταβροχθίζοντας μεγάλες ποσότητες junk food. Απαγόρευσε στους άνδρες της μυστικής υπηρεσίας να μπαίνουν καθώς και στις καθαρίστριες: “Εάν το πουκάμισό μου βρίσκεται στο πάτωμα, είναι επειδή εκεί το θέλω”, τους φώναζε».

Ο Στιβ Μπάνον χαρακτηρίζει την Ιβάνκα «χαζή σαν τούβλο». Εκείνη θέλει να γίνει πρόεδρος. «Η Ιβάνκα και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ είχαν κάνει μια συμφωνία, όταν δέχθηκαν να διορισθούν σύμβουλοι του Τραμπ, παρ’ ότι όλοι τους έλεγαν πως δεν είναι σωστό. Εάν στο μέλλον διαφανεί η ευκαιρία η Ιβάνκα θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Η κόρη του Τραμπ το έχει δηλώσει: «Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος δεν θα είναι η Χίλαρι Κλίντον, θα είναι η Ιβάνκα Τραμπ»».

Η Ιβάνκα συνηθίζει να κοροϊδεύει τη ματαιοδοξία του πατέρα της κυρίως για τα μαλλιά του. «Συχνά έλεγε την ιστορία στους φίλους της: ο Ντόναλντ προσπάθησε να αντιμετωπίσει χειρουργικά τη φαλάκρα (scalp reduction surgery), αλλά συνεχίζει να έχει μαλλιά μόνο γύρω γύρω. Γι’ αυτό τα σηκώνει προς το κέντρο και τους βάζει πάρα πολλή λακ. Για βαφή χρησιμοποιεί τη μάρκα Just for Men, που πρέπει να μείνει αρκετή ώρα στα μαλλιά. Ομως επειδή είναι πάντα ανυπόμονος, έχει καταλήξει με αυτό το πορτοκαλί ξανθό χρώμα».