Από την περασμένη Δευτέρα και για τους ερχόμενους έξι μήνες η προεδρία της ΕΕ θα ασκείται από τη Βουλγαρία. Τη φτωχότερη χώρα – μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην πλέον «ευαίσθητη» περιοχή της Ευρώπης, δηλαδή στα Βαλκάνια. Μια χώρα που έχει σύνορα 260 χιλιομέτρων με την Τουρκία και ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά και της οποίας ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού ελπίζει πως με τη βοήθεια της ΕΕ ίσως καταφέρει να την περιορίσει μέσω της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών.

Τούτων δοθέντων, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τη Σόφια η βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ δεν αντιμετωπίζεται ως εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως αντιμετωπίζεται ως μια υπόθεση όπου η γεωπολιτική θέση της προεδρεύουσας χώρας εμπεριέχει ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων, αλλά και κινδύνους για την όξυνση άλλων.

«SORRY, FAKE NEWS». Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τις σχέσεις με τη Ρωσία, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν με το «καλημέρα» της βουλγαρικής προεδρίας. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS δημοσίευσε την Πρωτοχρονιά ένα τηλεγράφημα το οποίο ανέφερε πως η αρμόδια για την προεδρία στην ΕΕ βουλγάρα υπουργός Λιλιάνα Πάβλοβα προτίθεται να θέσει κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας το θέμα της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω του ουκρανικού ζητήματος. Στις 2 Ιανουαρίου η Πάβλοβα έσπευσε να διευκρινίσει πως πρόκειται για fake news και ότι όπως αποφάσισαν τον Δεκέμβριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα ισχύσουν τουλάχιστον ώς τον ερχόμενο Ιούνιο.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, γνωστός ως Μπάτμαν, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των ελεγχόμενων από το καθεστώς Ερντογάν μέσων ενημέρωσης με αφορμή το γεγονός ότι υπό την πίεση των περισσότερων χωρών – μελών της ΕΕ η βουλγαρική προεδρία κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να συγκαλέσει κατά το τρέχον εξάμηνο συνάντηση κορυφής ΕΕ – Τουρκίας. Ετσι ο τούρκος πρόεδρος, που επιθυμεί διακαώς να γίνεται εκ νέου δεκτός στα «ευρωπαϊκά σαλόνια», αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο επισκέπτεται σήμερα στο Παρίσι.

ΜΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΦΩΤΟΣ. Ο μοναδικός τομέας στον οποίο η βουλγαρική προεδρία μπορεί να ελπίζει ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα είναι αυτός των σχέσεων των Βαλκανίων με την ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και αυτό διότι η Σόφια έχει εσχάτως εξομαλύνει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της με τα Σκόπια. Ανοικτά ζητήματα ετών, όπως για παράδειγμα το αν η σλαβομακεδονική γλώσσα είναι διάλεκτος της βουλγαρικής, ή το αν και κατά ποσό ο αυτοκράτορας Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος, φαίνεται να έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με αποτέλεσμα οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες να εμφανίζονται σήμερα καλύτερες παρά ποτέ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Ο σημαντικότερος κίνδυνος αποσταθεροποίησης της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας και σχετίζεται με την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ έχει έλθει σε ρήξη επί του θέματος αυτού τόσο με τον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ όσο και με τη σοσιαλιστική αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρόταση μορφής που έχει κατατεθεί εις βάρος του δεν φαίνεται ικανή να οδηγήσει στην πτώση της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η κυβερνητική σταθερότητα στη Βουλγαρία κατά το ερχόμενο εξάμηνο πρέπει να θεωρείται δεδομένη.