Πυκνώνουν όλο και περισσότερο τα σύννεφα πάνω από το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο. Η εικόνα αυτή προκύπτει και από χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο καταγράφει τις δυσκολίες και δεν αποκλείει την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος από τους δανειστές για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, το κυρίαρχο ερώτημα στους μήνες που ακολουθούν θα είναι το εξής: Θα μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις και χωρίς εξωτερική βοήθεια –όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος –όπως άλλωστε επιθυμεί και η κυβέρνηση της χώρας; Ή όπως αναμένουν αρκετοί αναλυτές, το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στις 20 Αυγούστου θα ακολουθηθεί από ένα παρόμοιο;

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο Fabio Balboni, οικονομολόγος ευρωπαϊκών θεμάτων στην HSBC, μπορεί να σημειώνει ότι τα πράγματα για την Ελλάδα δείχνουν καλύτερα, αλλά κατά την άποψή του «μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν τα μέλη τις ευρωζώνης δεν προχωρήσουν σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους». Το Bloomberg, που παρουσιάζει τον οδικό χάρτη των 10 βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν τους επόμενους στην πορεία για την έξοδο από το πρόγραμμα, επισημαίνει ότι το επόμενο οκτάμηνο η Ελλάδα και οι δανειστές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, αν θέλουν να αποφύγουν ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ενα από αυτά είναι το πολυνομοσχέδιο με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να πάρει πιθανόν αύριο τον δρόμο προς τη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο –μαμούθ βάζει «μαχαίρι στην καρδιά» της κοινωνικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιτρέπει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και για χρέη προς το Δημόσιο, απαγορεύει την προκήρυξη απεργιών χωρίς τη συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των μελών των σωματείων, περικόπτει τα οικογενειακά επιδόματα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ θα επαναδιατυπώνεται σαφέστερα η πρόβλεψη για μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες από το 2019 αντί το 2020, αν το ζητήσει τον Μάιο το ΔΝΤ.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα περάσουν από την κρησάρα των δανειστών. Το πρώτο crash test της χρονιάς με τους δανειστές θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου στο EuroWorking Group. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συνεδρίαση του EWG που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, το οποίο αναμένεται να βάλει «σφραγίδα» στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευσης της νέας δόσης.

Υπουργικό σήμερα για το πολυνομοσχέδιο

Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τις «ουρές» της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Προηγήθηκε, άλλωστε, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, καθώς η Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – πιθανότατα το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν για «ατυχήματα» στην κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς ουδείς έχει εκφράσει πρόθεση καταψήφισης συγκεκριμένων διατάξεων, ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα την περάσουν αβρόχοις ποσί. Πάντως τις επόμενες ημέρες – πιθανότατα αύριο, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου – θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των βουλευτών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις.