Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή τουρκοκύπριοι πολίτες του αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» στα κατεχόμενα του νησιού, προκειμένου να εκλέξουν τους πενήντα εκπροσώπους τους στη «Βουλή» των κατεχομένων.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. καιθα ολοκληρωθεί στις 18.00.

Δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο το δεξιό-εθνικιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται νέο εκλογικό σύστημα, με βάση το οποίο ολόκληρη η κατεχόμενη περιοχή είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια, ενώ οι ψηφοφόροι θα έχουν και το δικαίωμα οριζόντιας ψηφοφορίας, δηλαδή επιλογή υποψηφίου από διάφορα κόμματα, γεγονός που θα καθυστερήσει κατά πολλές ώρες την καταμέτρηση και την έκδοση επίσημων αποτελεσμάτων.

Στην προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο ψευδοκράτος, ήταν χαρακτηριστική η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία του Κυπριακού καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα επέλεξαν να σταθούν σε ενδοκοινοτικά ζητήματα, με τα θέματα που προβλήθηκαν περισσότερο να αφορούν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των κατεχομένων.

Οι «βουλευτικές» εκλογές δεν επηρεάζουν την θέση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο νίκη ή ενίσχυση του κόμματος του και μίας «διοίκησης» που τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στον κ. Ακιντζί όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών την ερχόμενη Άνοιξη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία.