Οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη σύσταση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά ικανοποιημένες δεν είναι ούτε οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας, που συντονίζονται τώρα για να λάβουν κοινές αποφάσεις.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ απάντησε στον υπουργό Παιδείας μετά την έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ότι η «ίδρυση ενός νέου πανεπιστημίου οφείλει να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και να υλοποιείται με ακαδημαϊκές διαδικασίες που εγγυώνται την ανάπτυξή του». Παράλληλα εκφράστηκαν διαμαρτυρίες για τη νέα αλλαγή στη διαδικασία μετεγγραφών φοιτητών μεταξύ τμημάτων των ΑΕΙ που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται και πάλι να «βουλιάξει» τα προγράμματα των  κεντρικών ιδρυμάτων της χώρας.

Τα μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων διαφώνησαν ανοικτά με τη «δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών τετραετούς διάρκειας, χωρίς διαδικασία αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ και με αυτόματη πιστοποίηση». Ακόμη, διαφώνησαν με την «αυτόματη μεταφορά όλων των σημερινών φοιτητών στα νέα τμήματα πανεπιστημίου και λήψη πτυχίου πανεπιστημίου με το νέο πρόγραμμα», αλλά και την «άμεση μετατροπή των θέσεων όλων των καθηγητών ενδιάμεσων βαθμίδων των δύο ΤΕΙ σε καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς καμία κρίση ή άλλη διαδικασία ελέγχου». «Αυτό αποτελεί παραβίαση της ισονομίας, σε σχέση με τους καθηγητές πανεπιστημίων, που έχουν κριθεί και διοριστεί με διαφορετικά ακαδημαϊκά κριτήρια» αναφέρουν.

Αναβρασμός. Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας εκφράζουν επίσης διαφωνίες για την πολιτική του υπουργείου Παιδείας. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) ανακοίνωσε πως «παίρνοντας υπόψη ότι τα μέτρα για την 3η αξιολόγηση, μεταξύ αυτών οι συμφωνίες του υπουργείου Παιδείας με τους θεσμούς, θα πρέπει να ψηφιστούν από την κυβέρνηση πριν από τις 22/1/2018 αποφάσισε να ζητήσει από τις ΕΛΜΕ (τοπικές ενώσεις καθηγητών) να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις του κλάδου». Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της η ΟΙΕΛΕ (ομοσπονδία εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων) ζητάει συνάντηση με τον υπουργό.