Μια μια κλείνουν οι οργανωτικές εκκρεμότητες για το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μετρά αντίστροφα για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης (το τριήμερο 16-18 Μαρτίου). Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις έπιασαν τελικά τόπο, με την ανακοίνωση της 36μελούς Συντονιστικής Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΟΕΣ) να επισφραγίζει την πολυσυλλεκτικότητα των απόψεων που «συγκατοικούν» εδώ και λίγους μήνες στην Κεντροαριστερά. Η Γραμματεία, της οποίας επικεφαλής ορίστηκε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, θα αναλάβει τον συντονισμό της ΟΕΣ, που θα απαρτίζεται από 300 μέλη, και η σύστασή της παραμένει σε εκκρεμότητα.

Από το ΠΑΣΟΚ, στη Γραμματεία συμμετέχουν οι Τόνια Αντωνίου, Κώστας Ασκούνης, Χαράλαμπος Βαρδίκος, Μιχάλης Κατρίνης, Θάνος Μωραΐτης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Νίκος Σαλαγιάννης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αποτελεί τον εκπρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Το Ποτάμι εκπροσωπείται από τους Ολυμπία Αναστασοπούλου, Αθηνά Δρέττα, Παναγιώτη Καρκατσούλη, Γιάννη Μεϊμάρογλου, Δημήτρη Τσιόδρα και Γρηγόρη Ψαριανό, με τον Βασίλη Καπετανγιάννη να είναι η επιλογή του Σπύρου Λυκούδη. Οι Οδυσσέας Κορακίδης και Νίκος Διακουλάκης εκπροσωπούν τον Γιώργο Καμίνη, ενώ τα στελέχη Μιχάλης Καρχιμάκης, Πωλίνα Λάμψα, Αφροδίτη Παπαθανάση, Δημήτρης Ρέππας και Φίλιππος Σαχινίδης ορίστηκαν από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ. Από τη ΔΗΜΑΡ στο σχήμα συμμετέχουν οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος και Δημήτρης Χατζησωκράτης, όπως επίσης ο Μιχάλης Χάλαρης (Κινήσεις Πολιτών), ο Νίκος Ιωσήφ (ΕΔΕΜ), ο Γιώργος Πίτσος (Γιάννης Ραγκούσης) και ο Νίκος Μπίστης.

Τη Φώφη Γεννηματά θα εκπροσωπεί ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου Μανώλης Οθωνας –ο οποίος, σε ρόλο μπαλαντέρ, διατηρεί το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις επιτροπές που αναμένεται να συσταθούν -, ενώ παράλληλα καθένας εκ των πέντε συμμετεχόντων στο Πολιτικό Συμβούλιο θα ορίσει έναν ακόμα εκπρόσωπό του μέσα στη Γραμματεία – από Το Ποτάμι αυτός είναι ο Παναγιώτης Γκαρής και από το ΚΙΔΗΣΟ ο Γιώργος Ελενόπουλος.

Η Πρεμιέρα. Η πρώτη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται σε ένα είδος rotation, με εναλλαγή τοποθεσιών, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί η Χαριλάου Τρικούπη το απόλυτο κέντρο λήψης αποφάσεων. Αμεσα αναμένεται και η ανακοίνωση της ΟΕΣ, της οποίας η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Συντονιστική Γραμματεία και ΟΕΣ θα αναλάβουν από κοινού τα οργανωτικά του Συνεδρίου, που διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα που έχουν γίνει στον κεντροαριστερό χώρο. Η ποσότητα των σχημάτων και των κομμάτων που θα συμμετάσχουν δημιουργεί πολλές απαιτήσεις από πλευράς συντονισμού, ενώ οι διαφορετικές ομάδες εργασίας που θα δημιουργηθούν, υπό την εποπτεία καθενός εκ των συμμετεχόντων στο Πολιτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σκοπός είναι όλα να έχουν αποσαφηνιστεί, έτσι ώστε τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θα αρχίσουν να ασχολούνται περισσότερο με την ουσία του Συνεδρίου: τη δημιουργία μιας νέας, εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, η οποία θα μπορέσει να μπει σφήνα στη διαμάχη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επειδή, δε, η Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείει προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2018, θέλει να τηρήσει κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη οριστεί, ώστε το Κίνημα Αλλαγής να είναι έτοιμο να δώσει μάχη εκλογών μέσα στο καλοκαίρι.