Ο θυμόσοφος λαός μας λέει εδώ και πολλά χρόνια πως «δεν είναι κάθε μέρα του Αϊ-Γιαννιού». Ελα όμως που χθες ήταν, καθώς το ημερολόγιο έδειχνε 7 Ιανουαρίου. Η έμπνευση λοιπόν του Αλφρέντο Μεχία να εκτελέσει το φάουλ που κέρδισε η ομάδα του στο 34′ αποδείχθηκε υπερπολύτιμη για τους φιλοξενουμένους. Η Ξάνθη νίκησε εκτός έδρας τη Λαμία με 1-0 και το γκολ που πέτυχε ο διεθνής μέσος από την Ονδούρα ήταν μια «ζωγραφιά». Με όλη τη σημασία της λέξης. Με πινελιές που έκαναν τη διαφορά σε μια εκτέλεση που θα ζήλευε και ο… Μέσι.

Κι όλα αυτά σ’ ένα παιχνίδι στο οποίο η Λαμία είχε τον έλεγχο, είχε τις καλύτερες φάσεις. Και τι δεν είχε. Από γκολ, πάντως, μηδέν. Κι όταν μια ομάδα αδυνατεί να τελειώσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί, τότε έχει θέμα, και μάλιστα μεγάλο.

Το αμυντικό πλάνο του Ράσταβατς

Η Ξάνθη κατάφερε, όπως προαναφέραμε, να προηγηθεί στο 34′ και η ομάδα της Θράκης επέλεξε να αφοσιωθεί στα αμυντικά της καθήκοντα στο δεύτερο ημίχρονο. Η Λαμία πίεσε, ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης, αλλά το αμυντικό πλάνο των φιλοξενουμένων αποδείχθηκε λίρα εκατό. Ο Ράσταβατς έδωσε χώρο στους γηπεδούχους, επιλέγοντας μια διπλή ζώνη άμυνας, και τελικά δικαιώθηκε με την τακτική του. Χρήζει ιδιαίτερης μνείας πάντως η προσπάθεια των γηπεδούχων στο τελευταίο δεκάλεπτο, με εκφραστές των επιθετικών προσπαθειών τον Πίτι και τον Ακόστα, αλλά η Λαμία δεν κατάφερε να αποφύγει την εντός έδρας ήττα.

Το στοιχείο που πρέπει επίσης να σημειωθεί είναι η εξαιρετική πορεία της Ξάνθης μακριά από το γήπεδό της. Αυτή ήταν η τέταρτη εκτός έδρας νίκη τής ομάδας της Θράκης στο πρωτάθλημα, τη στιγμή μάλιστα που έχει μόλις μία στα Πηγάδια. Αν μη τι άλλο, η Ξάνθη εντυπωσιάζει όταν απομακρύνεται από την έδρα της κι αυτό φυσικά έχει να κάνει (και) με την αγωνιστική φιλοσοφία του προπονητή της.

Λαμία: Μελίσσας, Βασιλαντωνόπουλος, Ασίγκμπα, Αναστασιάδης, Παντελιάδης, Ομο (46′ Αναστασόπουλος), Μπλάζιτς, Πίτι, Βάντερσον (72′ Καραγιάννης), Τσούκαλος, Βουό (46′ Ακόστα).

Ξάνθη: Ζίβκοβιτς, Σβάρνας, Φλίσκας, Λισγάρας, Κασάδο, Μεχία, Ντε Λούκας (80′ Μελιόπουλος), Φασίδης (74′ Σιλά), Λουσέρο, Τριάδης (56′ Ντουρίσκοβιτς), Γέντρισεκ.