Τις επαναστάσεις δεν τις κάνουν οι πεινασμένοι αλλά οι χορτάτοι που έμειναν νηστικοί για τρεις ημέρες.

Νηστικοί από δόξα και φήμη όπως στην περίπτωση του Σοτζέι Μασούντ.

Δεν είναι άλλωστε λίγο να σε ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής σου ο τίτλος «Πρώτος ιρανός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε τρεις τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Το σύμπλεγμα συμφερόντων μπορεί να δικαιολογήσει αποκλίνουσες αντιλήψεις.

Ο Σοτζέι Μασούντ ήταν αρχηγός του Ιράν, της πρώτης ομάδας που πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, όταν φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου –μαζί με τον συμπατριώτη του Χατζισαφί –για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μια απόφαση που πήγαινε κόντρα στον νόμο της χώρας του που απαγορεύει εδώ και 38 χρόνια στους αθλητές της να έρχονται αντιμέτωποι με τους Ισραηλινούς.

Η ιρανική κυβέρνηση τον «αποκεφάλισε», όχι όμως και τον Χατζισαφί. Πιθανόν να μέτρησε το βάρος του φακέλου του Μασούντ, ο οποίος περιέχει σειρά από ακτιβιστικές δράσεις και δηλώσεις υπέρ των γυναικών και των δικαιωμάτων τους να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ο Μασούντ απέρριψε πολλά αιτήματα από ελληνικά Μέσα για να πει την ιστορία του και αποφάσισε να μιλήσει τελικά στην «Ελ Παΐς». Αλλωστε οι Ισπανοί έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή, αφού οι Φούριας Ρόχας θα αντιμετωπίσουν το Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα όσα είπε ο μέσος της ΑΕΚ (πλέον) προκάλεσαν οργή στην Πλατεία. «Με πίεσαν να παίξω, αν και ήξεραν πως ο ιρανικός νόμος δεν μου επιτρέπει να αντιμετωπίσω Ισραηλινούς. Οταν είπα στον προπονητή μου πως δεν μπορούμε να παίξουμε ούτε στην Αθήνα, εκείνος μου απάντησε πως είμαστε ελληνική ομάδα και παίζουμε στο Γιουρόπα Λιγκ. “Δεν είναι ιρανική ομάδα”, μας είπε. Αν δεν παίζαμε θα ήταν χειρότερη η κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων ο Μασούντ.

«Δεν ισχύει. Σας το λέω κατηγορηματικά. Αν υπήρχε πίεση, αυτή θα ήταν για το κρίσιμο πρώτο παιχνίδι στο Ισραήλ, όπου ουσιαστικά χάσαμε την πρόκριση. Αν υπήρχε πίεση προς τους παίκτες δεν θα έκανε αντίστοιχες δηλώσεις και ο άλλος παίκτης; (σ.σ. εννοεί τον Χατζισαφί). Ηταν δική τους απόφαση. Εμείς δεν είχαμε καμία συμμετοχή», δήλωσε στην «Ομάδα» ο πρόεδρος των Νεοσμυρνιωτών Χρήστος Δάρας.

Είναι προφανές πως ο Μασούντ βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες και κινδυνεύει να γίνει ένας Ζαν Πολ Μαρά του ποδοσφαίρου. Εκτός κι αν τον σώσει ο Χατζισαφί και επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.