O αμερικανός αστροναύτης Τζον Γιανγκ, που περπάτησε στη Σελήνη το 1972 και μάλιστα έβαλε κρυφά ένα σάντουιτς με βοδινό στο διαστημόπλοιό του, στη διάρκεια μιας καριέρας που τον έκανε τον μοναδικό άνθρωπο ο οποίος πήρε μέρος σε τρία διαστημικά προγράμματα της NASA, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 87 ετών.

Ο Γιανγκ που βρέθηκε στο Διάστημα έξι φορές, απεβίωσε στο σπίτι του στο Χιούστον έπειτα από περιπλοκές πνευμονίας. Ο πρώην πιλότος του αμερικανικού ναυτικού ήταν ο ένατος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη – μια εμπειρία που είχαν μόνο άλλοι τρεις μετά τον Γιανγκ. Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αστροναύτες στην ιστορία του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος.

Βρέθηκε στο Διάστημα δύο φορές στη διάρκεια του προγράμματος Gemini στα μέσα της δεκαετίας του 1960, άλλες δύο φορές στις αποστολές Apollo στη Σελήνη και δύο φορές σε διαστημικά λεωφορεία στη δεκαετία του 1980. Ηταν ο μοναδικός που πήρε μέρος και στα τρία αυτά διαφορετικά προγράμματα.

«Η καριέρα του αστροναύτη Τζον Γιανγκ κάλυψε τρεις γενιές διαστημικών πτήσεων. Ακόμα στεκόμαστε πάνω στους ώμους του καθώς κοιτάμε προς το επόμενο ανθρώπινο όριο» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής της NASA Ρόμπερτ Λάιτφουτ. Ο Γιανγκ, τον οποίο η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία χαρακτήρισε ως τον «πιο έμπειρο αστροναύτη» και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος «ατρόμητο», συνταξιοδοτήθηκε το 2004, έπειτα από 42 χρόνια υπηρεσίας στα διαστημικά προγράμματα.

Αφησε το χνάρι του στο έδαφος της Σελήνης τον Απρίλιο του 1972, στη διάρκεια της αποστολής Apollo 16, που ήταν η τέταρτη πτήση του στο Διάστημα. Ως επικεφαλής της αποστολής, μαζί με τον Τσαρλς Ντιουκ, εξερεύνησαν την περιοχή που ονομάζεται Υψώματα Ντεκάρτ, συνέλεξαν 90 κιλά από πέτρες και δείγματα εδάφους και οδήγησαν περίπου 26 χιλιόμετρα με το διαστημικό όχημα σε περιοχές όπως ο κρατήρας Σπουκ.

Σε συνέντευξή του για εκείνη την εμπειρία, ο Γιανγκ είχε περιγράψει: «Το 1/6 βαρύτητας στην επιφάνεια του φεγγαριού ήταν υπέροχο. Δεν είναι μηδενική η βαρύτητα, ξέρετε. Μπορείς να ρίξεις ένα μολύβι σε μηδενική βαρύτητα και να το παρακολουθείς να ίπταται επί τρεις ημέρες. Σε βαρύτητα 1/6, το βλέπεις να πέφτει, απλά πιο αργά».

Η πρώτη του φορά στο Διάστημα ήταν το 1965 με την αποστολή Gemini 3, όταν βρέθηκε μαζί με τον αστροναύτη Γκας Γκρίσομ σε τροχιά γύρω από τη Γη. Τότε ήταν που έκανε και την πλάκα η οποία δυσαρέστησε πολύ τους υπευθύνους της NASA. Ενας άλλος αστροναύτης, που δεν πήρε μέρος στην αποστολή, ο Ουόλι Σίρα, αγόρασε ένα σάντουιτς με βοδινό και ζήτησε από τον Γιανγκ να το δώσει στον Γκρίσομ όταν βρεθούν στο Διάστημα. Εκείνος το έκανε προς έκπληξη των υπευθύνων πίσω στη Γη και όταν επέστρεψε τον κατσάδιασαν γερά, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από βουλευτές.