Ακόμη ένα βήμα έκανε η Πορτογαλία στην προσπάθεια να αφήσει πίσω της την κρίση καθώς η ανεργία στη χώρα μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών. Μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί η μείωση της ανεργίας των νέων και τώρα η κυβέρνηση στη Λισαβόνα ελπίζει ότι με την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας θα υποχωρήσει και αυτός ο δείκτης.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η ανεργία στην Πορτογαλία υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 8,4%. Για τον Νοέμβριο αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης, με τις προκαταρκτικές προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας να κάνουν λόγο για μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 8,2%.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από ξένους οίκους έχει δημιουργήσει προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης καθώς και για ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών που έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αύξησης των κόκκινων δανείων.

Η νέα υποχώρηση της ανεργίας που ανακοινώθηκε χθες έχει οδηγήσει τα σχετικά ποσοστά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005. Μεγάλη πρόκληση για τη χώρα εξακολουθεί να αποτελεί η ανεργία των νέων και ιδιαίτερα έως 24 ετών. Η ανεργία των νέων εκτιμάται ότι το Νοέμβριο θα υποχωρήσει στο 23,7% από 24,6% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο καθώς τον Οκτώβριο του 2016 η ανεργία των νέων διαμορφωνόταν στο 27%.

Η βελτίωση στην απασχόληση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από θετικούς οικονομικούς δείκτες που έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία για την πορεία της χώρας αυτής της Ιβηρικής. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης βασίζεται στις εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη στη χώρα επιταχύνθηκε πέρσι φτάνοντας το 2,6%. Για φέτος η κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 2,3%.

Η Πορτογαλία υπέγραψε μνημόνιο το 2011 για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το 2015 η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα και του υπουργού Οικονομικών –και νέου προέδρου του Eurogroup –Μάριο Σεντένο προχώρησε σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με αύξηση της ζήτησης.

Η κυβέρνηση ακολούθησε τις επιταγές της τρόικας για δημοσιονομική πειθαρχία αλλά ακύρωσε τις περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς. Σταμάτησε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις και δεν προχώρησε σε αυξήσεις φόρων. Επίσης βελτιώθηκε το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης για τις φτωχότερες οικογένειες. Τα μέτρα αυτά, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν οι Ευρωπαίοι στην αρχή, αύξησαν την εσωτερική ζήτηση και τις επενδύσεις, σταθεροποιώντας την ανάπτυξη. Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησε τελικά στη μείωση του ελλείμματος και τον Σεπτέμβριο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν ξανά τη χώρα σε καθεστώς (investment grade) που επιτρέπει τις αγορές των κρατικών ομολόγων της από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές ανεπτυγμένων οικονομιών.