Με το δεξί μπήκε η νέα χρονιά για τις μετοχές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, καθώς τα χρηματιστήρια συνέχισαν με αμείωτους ρυθμούς το ράλι που ξεκίνησε το προηγούμενο έτος. Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έσπασε και το φράγμα των 25.000 μονάδων, ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, έντονα ανοδικά με νέα υψηλά κινήθηκαν οι κεφαλαιαγορές σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο ο Ντάου Τζόουνς έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 25%, ενώ ο έτερος μεγάλος αμερικανικός δείκτης, S&Ρ 500, κατέγραψε άνοδο καθέναν από τους δώδεκα μήνες του 2017, κάτι που είχε να γίνει πάνω από 90 χρόνια.

Πάντως δεν λείπουν και οι φωνές μεταξύ πολλών παραγόντων –διαχειριστών κεφαλαίων, αναλυτών, στελεχών τραπεζών –που χτυπούν το καμπανάκι για τη συνέχεια. Οι πιο επιφυλακτικοί πιστεύουν ότι η άνοδος στις τιμές έχει συμβεί πολύ γρήγορα και ότι κάποιος αστάθμητός οικονομικός, πολιτικός ή γεωπολιτικός παράγοντας μπορεί να αλλάξει σημαντικά το κλίμα προκαλώντας, όπως λένε, μεγάλη και ξαφνική διόρθωση.

Στους κινδύνους περιλαμβάνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στη Χερσόνησο της Κορέας. Επίσης κίνδυνος υπάρχει από πιθανή αλλαγή της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής που συνεχίζουν να ακολουθούν προς το παρόν οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Οι αγορές πιστεύουν ότι η θετική πορεία των αγορών μπορεί να συνεχιστεί λόγω των προοπτικών βελτίωσης της οικονομίας σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία. Επίσης οι επενδυτές φαίνεται να μην ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα προεξοφλούν μεγάλες αυξήσεις στην κερδοφορία των εισηγμένων λόγω των μειώσεων στη φορολογία από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και των εξαγωγών στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι το ράλι του Ντάου Τζόουνς πάνω από τις 25.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία χαιρέτισε με ανάρτησή του στο twitter ο ίδιος ο Τραμπ, προβλέποντας μάλιστα ότι η άνοδος θα συνεχιστεί.

Ειδικά για τις μετοχές στην Ευρώπη, η Citigroup από την πλευρά της προβλέπει ότι φέτος η άνοδος θα φτάσει το 18%, προσφέροντας στους επενδυτές τις καλύτερες αποδόσεις σε επίπεδο δεικτών από το 2009 και μετά. Οι προβλέψεις βασίζονται στην πορεία του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει επίσης ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 15%.