Κοκτέιλ ιώσεων ταλαιπωρεί μικρούς και ηλικιωμένους το τελευταίο διάστημα, με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) –που ευθύνεται για σοβαρές επιπλοκές σε παιδιά κάτω των δύο ετών –και τη γαστρεντερίτιδα να πρωταγωνιστούν. Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται «επέλαση» της εποχικής γρίπης (και) στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έξαρση στις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, με τους παιδιάτρους να επισημαίνουν ότι οι περισσότερες εισαγωγές στις παιδιατρικές κλινικές αφορούν πολύ μικρούς ασθενείς που εμφανίζουν επιπλοκές.

«Στο 90% των περιστατικών ευθύνεται ο ιός RSV, που στα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα και πνευμονία» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ταμίας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Νίκος Βουδούρης. Ο ίδιος, μάλιστα, συμπληρώνει ότι μόνο χθες εξέτασε 20 μικρούς ασθενείς με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Νίκος Βουδούρης δράττει την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι σε ό,τι αφορά τα πρόωρα μωρά (που γεννήθηκαν πριν από την 35η εβδομάδα κύησης) υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, που χορηγείται σε πέντε δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια έξαρσης του ιού RSV. Ο ειδικός σημειώνει δε ότι το εμβόλιο καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλλωστε, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο συγκεκριμένος ιός χτυπά κυρίως τα βρέφη, καθώς η ανάπτυξη των πνευμόνων τους δεν έχει ολοκληρωθεί και το αναπνευστικό τους σύστημα είναι ανώριμο.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, αρχικά μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, όμως στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία και η βρογχιολίτιδα. Γι’ αυτό και οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να ενημερώσουν άμεσα τον γιατρό σε περίπτωση που το παιδί τους εμφανίσει δύσπνοια, συριγμό στην αναπνοή αλλά και ταχύπνοια.

Επιπλέον, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρακολουθεί και την αύξηση των κρουσμάτων ιογενούς γαστρεντερίτιδας, με τους ειδικούς να συνδυάζουν την έξαρση της νόσου με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα άγγιξε τα ανώτερα επίπεδα (συγκριτικά με παλαιότερες χρονιές). Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται ελαφρά μείωση, χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν πρόκειται για ύφεση.

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. Τα συμπτώματα της νόσου είναι η ναυτία, η διάρροια και ο εμετός, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται κατά κανόνα δύο με τρία 24ωρα. Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν ότι οι ασθενείς (μικροί και μεγάλοι) θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για περίπου 48 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Σημειώνεται δε, σύμφωνα με την παιδίατρο Αννα Παρδάλη, ότι «τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται κυρίως από εντεροϊούς τείνει να καθιερωθεί ως εποχική ίωση, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές».

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ. Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας το κύμα της γρίπης να δυναμώνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι χώρες όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων είναι μεταξύ άλλων η Αγγλία, η Αυστρία και η Γαλλία, καθώς επίσης και η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σε διάστημα μόλις τριών 24ώρων επτά εκατομμύρια Ιταλοί έσπευσαν στον οικογενειακό τους γιατρό, διότι παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, ενώ η Ιταλική Ομοσπονδία Παθολόγων υπογραμμίζει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών αφορά ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

ΑΤΤΙΚΟΝ

Aναβάλλονται χημειοθεραπείες γιατί δεν έχουν τα ειδικά φάρμακα…

Εντονο προβληματισμό για τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα δυσλειτουργιών στο ΕΣΥ εξαιτίας της λιτότητας προκαλεί η νέα καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για ταλαιπωρία των καρκινοπαθών. Ειδικότερα σύμφωνα με την καταγγελία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες σε εξωτερικούς ογκολογικούς ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας των ελλείψεων σε ειδικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα για συγκεκριμένες κατηγορίες καρκίνων με τους ασθενείς να αγωνιούν και να διαμαρτύρονται προς πάσα κατεύθυνση.

Υπό τις συνθήκες αυτές το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται την περίπτωση της βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία απολογήθηκε πρόσφατα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της χώρας. «Η Τερίζα Μέι ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της για τη κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία έχουν απείρως καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα ελληνικά» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, με τους συνδικαλιστές να καταλήγουν πως κάτι αντίστοιχο δεν πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας.

Η διοίκηση του Αττικόν απάντησε το απόγευμα της Δευτέρας πως οι χημειοθεραπείες των ασθενών εκτελούνται κανονικά καθόσον το νοσοκομείο προμηθεύεται τα απαραίτητα φάρμακα, κάνοντας χρήση του 40% του προϋπολογισμού του 2018. «Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν τίθεται θέμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κ. Πολάκη, όπως μέσα στην άγνοιά της διατείνεται η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, πολύ περισσότερο δεν υφίσταται ανάγκη ούτε θα υπάρξει στο μέλλον θέμα συγγνώμης από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ή τον Πρωθυπουργό», καταλήγει η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.