Το νερό νεράκι θα πουν τα επόμενα χρόνια οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών της χώρας εάν δε ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας που φαίνεται πως ταλαιπωρεί αρκετές από αυτές. Η παρατεταμένη ανομβρία της προηγούμενης χρονιάς σε συνδυασμό με τη μεγάλη κατανάλωση νερού στις αγροτικές καλλιέργειες έχει εντείνει, σύμφωνα με τους δημάρχους, το πρόβλημα.

Ηδη, το 2017 το υπουργείο Εσωτερικών δέχθηκε δεκάδες αιτήματα από δήμους οι οποίοι ζητούσαν επιχορήγηση για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Συνολικά 94 δήμοι από όλη την Ελλάδα έλαβαν επιχορήγηση με χρέωση του αντίστοιχου λογαριασμού του υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Το ποσό που δόθηκε το 2017 άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως τα αιτήματα των δήμων αξιολογήθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια ενώ τα περισσότερα αφορούσαν είτε ανεπαρκή δίκτυα ύδρευσης είτε την επέκτασή τους.

Η Χίος.Για τρίτη συνεχή χρονιά, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, το νησί αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας. «Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν αποθαρρυντικές. Από τον Ιανουάριο του 2017 έως το τέλος του περασμένου Δεκέμβρη έπεσαν περίπου 40 εκατοστά νερού όταν ο μέσος ετήσιος όρος είναι περίπου 60 εκατοστά, ποσότητα που έτσι κι αλλιώς είναι χαμηλή. Πέρυσι, δε, η αντίστοιχη ποσότητα ήταν 40 – 45 εκατοστά». Η Χίος, όπως εξηγεί, αντιμετωπίζει διαχρονικά πρόβλημα λειψυδρίας κι αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και αρκετά χρόνια είχε τις μονάδες αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού – ήταν, μάλιστα, από τις πρώτες περιοχές στη χώρα που εγκατέστησαν αντίστοιχες μονάδες.

Αντίστοιχα και ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης κάνει λόγο για σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας στον δήμο του που, αν δεν αντιμετωπιστεί τα επόμενα 15 – 20 χρόνια, «θα βρεθούμε μπροστά στην ερημοποίηση της περιοχής».