Τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι συντριπτικά. Και λένε ότι ένα στα τρία ευρώ του φόρου εισοδήματος του 2017 δεν έφτασε ποτέ στα ταμεία του κράτους λόγω της αδυναμίας των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ομοίως δεν καταβλήθηκε το ένα από τα πέντε ευρώ του ΦΠΑ και 160 εκατομμύρια από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έσπασαν το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από τους ανθρώπους, λοιπόν, δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί. Είναι μια σύμπτωση που καταδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι αντέχουν όλο και λιγότερο το βάρος της υπερφορολόγησης, ότι έχουν φτάσει ήδη στα όριά τους. Δείχνει ακόμη ότι το Μνημόνιο για έναν πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων δεν θα τελειώσει ποτέ αφού η τιτάνια προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους εξελίσσεται σε σισύφειο άγος.

Σε τέτοιες συνθήκες δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και –πολύ περισσότερο –καμία θριαμβολογία. Δεν νοείται κυβέρνηση να επιχειρεί να χτίσει ένα αφήγημα επιτυχίας και να επιμένει σε μια ρητορική από την οποία απουσιάζει παντελώς η αποτύπωση της πραγματικότητας μόνο και μόνο επειδή αυτή είναι δυσάρεστη.

Είναι μια πραγματικότητα που μοιάζει να διαγράφηκε όπως σβήνονταν κάποτε στις φωτογραφίες οι ενοχλητικές φιγούρες. Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση διαμορφώνει μια άλλη πραγματικότητα. Την πραγματικότητα εκείνου που όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το σισύφειο άγος, αλλά κάθεται και πάνω στην πέτρα.