Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών τελούν εν αναμονή της επίσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα. Ο Μπουγιάρ Οσμάνι φτάνει σήμερα αργά το απόγευμα και οι επίσημες συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΞ θα γίνουν αύριο: με τον υπουργό Νίκο Κοτζιά για το όνομα και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις, ωστόσο η Αθήνα επιδιώκει την επαναβεβαίωση της θετικής διάθεσης από την πλευρά της ΠΓΔΜ που έχει ήδη διαφανεί στις χαμηλού επιπέδου συναντήσεις και επαφές –έξι, συγκεκριμένα, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και στελεχών του ΥΠΕΞ.
Στην Αθήνα, ωστόσο, κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τις προτάσεις για την ονομασία που φέρονται ότι έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι –γεγονός που ωθεί την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία». Η βασική θέση φανερώθηκε ήδη από τον Νίκο Κοτζιά στην κυβερνητική σύσκεψη που διοργανώθηκε την Πέμπτη, υπό την προεδρία Τσίπρα στο Μαξίμου, και δεν είναι άλλη από αυτήν του 2007: σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να κάνει ευκρινώς λόγο για γεωγραφικό προσδιορισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στο παρασκήνιο συζητούνται ονόματα που δεν εμπεριέχουν γεωγραφικό προσδιορισμό. Πληροφορίες αναφέρουν, επί παραδείγματι, ότι η Αθήνα θα αντιμετώπιζε θετικά το όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια» (Μακεδονία του Βαρδάρη) και το «Νόβα Ματσεντόνιγια» (Νέα Μακεδονία).
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις και ζητούμενο για την Κουμουνδούρου τη «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις». Αυτό αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου, το οποίο δηλώνει πως στηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και επιτίθεται στη ΝΔ, η οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας».
Μολαταύτα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σαλπίζει προσκλητήριο συναίνεσης. «Θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιτύχουμε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (ΕΡΤ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε δε να τονίσει πως «βρισκόμαστε σε μια εκκίνηση των διαπραγματεύσεων και θα δούμε και την άλλη πλευρά». Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση και ουδεμία ανησυχία για τη στάση του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Αμυνας απέφυγε να σηκώσει τους τόνους στην κυβερνητική σύσκεψη που διεξήχθη για το ζήτημα και αντιθέτως δήλωσε πως, παρά τη διαφωνία του με τυχόν χρήση του όρου «Μακεδονία», θα στηρίξει όποια λύση συγκεντρώνει τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος.
Τούτο σημαίνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει το βάρος των ευθυνών στην αντιπολίτευση και δη στη ΝΔ. Πεποίθηση, άλλωστε, του Μαξίμου είναι πως η ΝΔ είναι εκείνη που έχει σοβαρό πρόβλημα και διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό της και γι’ αυτό στην κυβέρνηση «τζογάρουν» πολιτικά με το Σκοπιανό, προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, φουντώνουν εκ νέου με αφορμή το ζήτημα τα σενάρια προσεταιρισμού της Κεντροαριστεράς. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι μια προσωπικότητα διεθνώς αναγνωρισμένη, με πολλές επαφές στο εξωτερικό», είπε (Σκάι) ο υπουργός Ναυτιλίας, εμπλέκοντας και τον Κώστα Καραμανλή, λόγω της προσήλωσης της κυβέρνησης για το ονοματολογικό στη θέση του 2007: «Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο ζήτημα του Σκοπιανού», σχολίασε για τον πρώην πρωθυπουργό ο Κουρουμπλής.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ας συνεννοηθούν πρώτα οι κυβερνητικοί εταίροι…»
Την επίσημη θέση της κυβέρνησης περιμένει η ΝΔ για να τοποθετηθεί στο Σκοπιανό, εγκαλώντας τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για διγλωσσία και ζητώντας παράλληλα να ενημερωθεί με σαφήνεια από την κυβέρνηση ο ελληνικός λαός. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει αμετακίνητη στη γραμμή που διατύπωσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως δηλαδή την απόλυτη ευθύνη της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ την έχει η κυβέρνηση. «Οταν Τσίπρας και Καμμένος συνεννοηθούν ποια είναι η κοινή θέση τους, τότε θα τοποθετηθούμε» αναφέρουν εμφατικά από την Πειραιώς. Ταυτόχρονα σχολιάζουν δηκτικά την αναδίπλωση που επιχειρεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κάνοντας λόγο για «ακόμη μία κωλοτούμπα του Πάνου Καμμένου», ο οποίος εκεί που διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως δεν θα ψήφιζε ονομασία με τη λέξη Μακεδονία τώρα – επισημαίνουν – δέχεται πως υπάρχει και η εθνική θέση του Βουκουρεστίου και ότι εμπιστεύεται τον Νίκο Κοτζιά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση (στον Σκάι) της Ντόρας Μπακογιάννη πως «ο Καμμένος τρώει τις κόκκινες γραμμές του όπως τρώει το ψωμί του κάθε μέρα». Παράλληλα, από την Πειραιώς τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές σε ανύποπτο χρόνο (το 2016 και το 2017) έχει υποστηρίξει τη σταθερή προσήλωση της ΝΔ στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Βουκουρέστι το 2008.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Σιωπητήριο μέχρι την επίσημη πρόταση
Εν αναμονή της πρότασης της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, με τα στελέχη να συμφωνούν να μη συμμετέχουν στη δημόσια ονοματολογία πριν γίνουν γνωστές οι προθέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το αμέσως επόμενο διάστημα στο Κίνημα Αλλαγής θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη διγλωσσία των κυβερνητικών εταίρων και ειδικά τη στάση του Πάνου Καμμένου, ενώ θα ζητήσουν επίσημη ενημέρωση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.
Στο εσωτερικό του νέου φορέα, η πλειονότητα των σχημάτων στηρίζει την erga omnes σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό – χωρίς, ακόμα, να έχει ορίσει τη στάση που θα κρατήσει μέσα στη Βουλή. Περαιτέρω συζήτηση πάνω στο θέμα θα υπάρξει αν τελικά αυτή η πρόταση δεν πληροί τους συγκεκριμένους όρους, οπότε θα είναι απαραίτητη εκ νέου συζήτηση για το όνομα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ήδη σαφές πως τάσσεται απέναντι σε μια πρόταση που έρχεται από το παρελθόν και πιθανότατα έχει ήδη μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Διαφωνώ κάθετα με την ονομασία “Νέα Μακεδονία”. Πιστεύω ότι η θέση της χώρας μας πρέπει να είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις ώστε να μην υπάρχει κανένας αλυτρωτισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά («Ε») ο ευρωβουλευτής.
Μηνύματα από την Κάλυμνο
Στα εθνικά θέματα, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε επ’ ευκαιρία των Θεοφανίων, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός έστειλε «μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, φιλίας» προς όλους τους γείτονές μας, ενώ ταυτόχρονα, με αφορμή το σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται με την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο, δήλωσε: «Επιδεικνύουμε αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο».