Θύελλες σε πολλά μέτωπα καλείται να διαχειριστεί από σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να μην απειληθεί το αφήγημα για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου.
Λίγο χρόνο παραπάνω, αντίθετα, φαίνεται πως κέρδισε η κυβέρνηση στο θέμα της προώθησης διατάξεων με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι συγκεκριμένες διατάξεις συντάσσονται ήδη στο υπουργείο Ενέργειας και θα περιληφθούν σε ειδικό νόμο για τη ΔΕΗ εντός του Φεβρουαρίου.
Η ώρα της κρίσης. Για τις αλλαγές στα επιδόματα και τις απεργίες η ώρα της κρίσης έχει σημάνει.
Σχετικά με τις απεργίες η διάταξη (η οποία είχε αποσυρθεί) θα προβλέπει πως για τη συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείταιη παρουσία τουλάχιστον του 50% συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία. «Με τη μεθόδευση της υπερβολικά αυξημένης συμμετοχής των εργαζομένων που βιώνουν καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, για τον τρόπο λήψης απεργιακής απόφασης επιδιώκεται να κρίνονται παράνομες το 99% των απεργιών που θα κηρύσσουν τα σωματεία στο μέλλον» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη. Εκτιμούν δε ότι σε επιχειρήσεις με μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια πιθανόν να είναι ανέφικτη στην πράξη η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση.
Ανατροπές σε επιδόματα. Στο μέτωπο των επιδομάτων, περίπου 15.000οικογένειες, κυρίως τρίτεκνες με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ, θα χάσουν εντελώς το επίδομα τέκνων. Στους χαμένους συγκαταλέγονται επίσης 54.550 οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και εισοδήματα από 13.500 ευρώ και άνω, που θα δουν μειώσεις από 1,66% έως και 32,12% (ρεπορτάζ για τα επιδόματα σελ. 17).
Στο πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται και μία δέσμη φορολογικών μέτρων, κυρίως «διαδικαστικού χαρακτήρα» όπως περιγράφονται από αρμόδια πηγή, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιτάχυνση των διαδικασιών απενεργοποίησης ΑΦΜ στην περίπτωση σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας όπως η απάτη ΦΠΑ, αλλά και η ενσωμάτωση διάσπαρτων φορολογικών κινήτρων για επιχειρήσεις στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Παγίδες έξτρα φορολογικών επιβαρύνσεων, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να κρύβουν οι διατάξεις με τις οποίες καταργούνται επιχειρηματικές φοροαπαλλαγές οι οποίες κρίνονται «αναποτελεσματικές».
Γκρίνια για τις παροχές. Ολες οι εκκρεμότητες συζητήθηκαν χθες βράδυ σε τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Σταθάκη και Κουτεντάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι δανειστές έχουν ήδη αρχίσει να συντάσσουν την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θεωρώντας ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει κλείσιμο περίπου 50 από τα 60 εκκρεμή προαπαιτούμενα (σε σύνολο 110) με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για τα υπόλοιπα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Γκρινιάζουν όμως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», για το κύμα παροχών που επιστράτευσε η κυβέρνηση πριν τις γιορτές χωρίς να υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις πλήρης συνεννόηση μαζί τους. Κυβερνητική πηγή εκτιμούσε χθες πως η γκρίνια αυτή δεν πρόκειται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι μετά τις παροχές και πάλι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 παραμένει πολλαπλάσιο του στόχου.
Τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των δανειστών το σενάριο ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου κρίνεται εφικτό. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, εντάσσεται και η χθεσινή νέα υποχώρηση των αποδόσεων του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο 3,7% το οποίο αποτελεί νέο χαμηλό δωδεκαετίας.