Εντατικούς ρυθμούς διαβουλεύσεων και πρωτίστως να αποφευχθούν τα λάθη με την «Τζαμάικα». Δηλαδή, όχι πολλές εμφανίσεις στις κάμερες, όχι δηλώσεις για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης.
Τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης CDU/ CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες SPD ξεκίνησαν χθες τις διερευνητικές συνομιλίες που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη. Η Ανγκελα Μέρκελ (CDU) εμφανίστηκε στα κεντρικά του SPD αισιόδοξη ότι το εγχείρημα θα πετύχει, ο Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) αισιόδοξος ότι η προσπάθεια θα τελεσφορήσει και ο Μάρτιν Σουλτς (SPD) θέλει η επόμενη κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη Γερμανία.
Οι πρωταγωνιστές δεν χρειάζονται συστάσεις, βγαίνοντας από το δεύτερο για να μπουν στον τρίτο μεγάλο συνασπισμό, γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον. Ωστόσο στη διαπραγμάτευση πρέπει να ξεπεράσουν αρκετά εμπόδια για ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί τη βάση και των δύο πολιτικών χώρων.
Δώδεκα ομάδες εργασίας επεξεργάζονται τις θέσεις των κομμάτων σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες.
Στην ομάδα «Ευρώπη», που συνεδριάζει ήδη σήμερα, συμμετέχουν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ντάνιελ Γκάσπαρι για το CDU, οι Χορστ Ζεεχόφερ και Μάνφρεντ Βέμπερ για το CSU και για το SPD οι Μάρτιν Σουλτς και Ούντο Μπούλμαν.
Η αναβαθμισμένη συμμετοχή στην επιτροπή των ευρωπαϊκών δείχνει τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν τα ευρωπαϊκά θέματα για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων της να δώσει επιτέλους τη γερμανική απάντηση στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ κοντά στις θέσεις του Μακρόν, ενώ οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις προτεινόμενες αλλαγές στην ευρωζώνη.
Ο Μάρτιν Σουλτς πλειοδοτεί στα ευρωπαϊκά με την πρόταση που έριξε εσχάτως για τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» μέχρι το 2025. Αυτό θεωρείται «ουτοπικό» από τη δεξιά Χριστιανική Ενωση.
Η Μέρκελ από την πλευρά της αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά, προεκλογικά και μετεκλογικά επέλεξε την αυτοσυγκράτηση στα ευρωπαϊκά θέματα, με πρακτικό αποτέλεσμα να κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Μακρόν. Ωστόσο ως καγκελάριος σε νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα επιδιώξει να βάλει τη δική της πινελιά στη μελλοντική Ευρώπη. Και με δεδομένο τον ευρωσκεπτικισμό των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, θα χρειαστεί να σπαταλήσει περισσότερες δυνάμεις στο δικό της εσωκομματικό μέτωπο παρά στη διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θέλουν το «μεγάλο βήμα» για την Ευρώπη.
Δείγμα του ευρωσκεπτικιστικού αέρα που πνέει στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας ήταν η πρόσκληση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στην παραδοσιακή, ετήσια συνδιάσκεψη του CSU που πραγματοποιήθηκε τα Φώτα στη Μονή Ζέεον της Βαυαρίας. Ηταν επιλογή του προέδρου του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος στην προσφυγική κρίση βρέθηκε στο ίδιο μετερίζι με τον Ορμπαν απέναντι στην πολιτική της Μέρκελ.
Τα απόνερα της προσφυγικής κρίσης είναι ένα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν στη διαπραγμάτευση για τη νέα κυβέρνηση. Η Χριστιανική Ενωση θέλει να παραταθεί και πέραν του Μαρτίου η απαγόρευση συνένωσης οικογενειών προσφύγων, κάτι το οποίο δεν δέχεται το SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες απορρίπτουν επίσης το ανώτατο όριο των 200.000 προσφύγων ετησίως που θέλει η Χριστιανική Ενωση, όπως και τις περικοπές στα κονδύλια για όσους παίρνουν άσυλο στη Γερμανία.
Οι μνηστήρες για το υπουργείο Εξωτερικών

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν συμπεριλαμβάνεται στη διαπραγματευτική ομάδα του SPD, αλλά υπέρ της παραμονής του στο υπουργείο Εξωτερικών τάχθηκε ανοιχτά ο βετεράνος Σοσιαλδημοκράτης Ερχαρντ Επλερ υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή» από τον Γκάμπριελ. Οι Σοσιαλδημοκράτες, Λαρς Κλίνκμπαϊν και Ρολφ Μίιτσενιχ που συμμετέχουν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης δεν έχουν το εκτόπισμα ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών. Η θέση αυτή ενδείκνυται για τον πρόεδρο του SPD Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος όμως πρέπει να αναθεωρήσει τη δήλωση που έκανε το βράδυ των εκλογών, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση της Μέρκελ.