Το αδιάβλητο της διαδικασίας με την οποία πραγματοποιείται η φορολοταρία υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι με τίτλο «Πιο τυχεροί και από το Τζόκερ;», και αναφέρεται στους τέσσερις τυχερούς που κέρδισαν τρεις φορές κατά τη διάρκεια των δέκα διαδοχικών κληρώσεων της παραμονής των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τους ηλεκτρονικούς λαχνούς συγκεντρώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ την κλήρωση διενεργεί το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη του Ρίου Πατρών και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας.
«Πρόκειται για φορέα με μεγάλη εμπειρία, που εκτός της έκδοσης του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για την εκπαίδευση, έχει και την ευθύνη της μετάδοσης των θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις» σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως το ίδιο Ινστιτούτο διενεργεί και τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ για λογαριασμό του ΟΠΑΠ, με σύστημα ανάλογο αυτού που διενεργούνται οι ηλεκτρονικές κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Το Ποτάμι για τη θεωρία των πιθανοτήτων
Από την πλευρά του το Ποτάμι στην ανακοίνωση που εξέδωσε στέκεται στο γεγονός ότι ανάμεσα στα έξι εκατομμύρια φορολογούμενων υπήρχαν τυχεροί που κέρδισαν παραπάνω από μια φορά.
«Η θεωρία των πιθανοτήτων»
«Σύμφωνα με τη θεωρία πιθανοτήτων, το ενδεχόμενο να κληρωθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε μόλις 11 κληρώσεις ένας άνθρωπος ανάμεσα σε 6 εκατομμύρια συμμετέχοντες είναι ουσιαστικά αδύνατο. Ενας άνθρωπος έχει εκατό φορές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το Τζόκερ παρά να κληρωθεί τρεις φορές στις 11 κληρώσεις του 2017. Η πιθανότητα μάλιστα να κληρωθούν 29 άτομα δύο φορές είναι ένας αριθμός που έχει τη μονάδα ως εκατοστό εβδομηκοστό τέταρτο ψηφίο μετά από 173 μηδενικά!» αναφέρουν από το Ποτάμι, συμπληρώνοντας πως «τα μαθηματικά τεκμηριώνουν λοιπόν σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος δημόσιων κληρώσεων που διενεργήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του Ν. 4446/2016».
«Η αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: είτε σε αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος, είτε στην ανθρώπινη επέμβαση, χωρίς να αποκλείεται να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, οι 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι οφείλουν να γνωρίζουν αν έχουν πραγματική πιθανότητα να κληρωθούν υπό τις συνθήκες λειτουργίας του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού συστήματος κληρώσεων» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, για τους παραπάνω λόγους, το Ποτάμι ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με: τη διαφάνεια της διαδικασίας διεξαγωγής των κληρώσεων, την αξιοπιστία του συστήματος, μέσω ειδικών εμπειρογνωμόνων, τα πρόσωπα που κέρδισαν στις κληρώσεις και την ενδεχόμενη σχέση των νικητών με πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των κληρώσεων, την πιθανή χειραγώγηση των κληρώσεων προκειμένου να παραπλανηθούν οι φορολογούμενοι και να δοθεί η πλαστή εντύπωση ότι μπορούν εύκολα να επωφεληθούν από το μέτρο των κληρώσεων.
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE