Οι αλλοδαποί δραπέτες του Μεταγωγών χρησιμοποίησαν ως χώρο διαφυγής μια σκοπιά της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν άδεια λόγω έλλειψης προσωπικού!
Πριόνισαν τα κάγκελα όχι του κελιού τους –όπως είχε αναφερθεί μέχρι τώρα –αλλά κεντρικού διαδρόμου του κτιρίου στον οποίο είχαν συνεχή πρόσβαση επειδή οι κλειδαριές των κελιών τους έχουν καταστραφεί και υπήρχαν προβλήματα στην επισκευή τους. Οι περισσότερες κάμερες του κτιρίου ήταν κλειστές λόγω βλάβης ενώ η συσκευή x-ray ελέγχου αντικειμένων που είχε το κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν κατεστραμμένη προ τριών μηνών με δράστες τους Αλβανούς που κατηγορήθηκαν μετέπειτα για την δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου κι άλλες εγκληματικές ενέργειες!
Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που αναδεικνύονται λίγα 24ωρα μετά την απόδραση (τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου) τεσσάρων αλλοδαπών ποινικών –συνελήφθησαν οι δύο –που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονίες, διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», στο σχέδιο απόδρασης συμμετείχαν κι άλλοι δύο επικίνδυνοι αλλοδαποί κακοποιοί (κατηγορούμενοι για ληστείες κ.λπ.) οι οποίοι όμως φέρεται να σφήνωσαν –πιθανόν επειδή είχαν παραπανίσια κιλά –στα κομμένα κάγκελα ενώ φέρεται ότι υπήρξε ειδοποίηση και από φρουρούς του γειτονικού κτιρίου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Για την υπόθεση διεξάγεται ήδη Ενορκη Διοικητική Ερευνα από την ΕΛ.ΑΣ. για τον προσδιορισμό τυχόν ευθυνών.
Ωστόσο τα αρχικά δεδομένα καταδεικνύουν, πέρα από τις αβλεψίες και τα λάθη των ενστόλων, τις σοβαρές ελλείψεις που έχει η Αστυνομία σε θέματα προσωπικού και υποδομών.
Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών, η Διεύθυνση Μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζεται καθημερινά τη μεταφορά εκατοντάδων κρατουμένων έχει προσωπικό περίπου 150 άτομα. Κι αυτό όταν οι απαιτήσεις και τα δεδομένα προηγούμενων χρόνων ορίζουν στελέχωση της υπηρεσίας με υπερτριπλάσιο αριθμό αστυνομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε κάθε βάρδια υπάρχουν 4-5 αστυνομικοί που εποπτεύουν 80-130 κρατουμένους που παραμένουν καθημερινά στο κτίριο της Διεύθυνσης Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη.
Ωστόσο εφιαλτικά θεωρούνται τα προβλήματα με τις καταστροφές στα κελιά και στους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, διάδρομοι κ.λπ.) του κτιρίου. Αστυνομικοί μιλούν για «δυσώδη, όσο και επικίνδυνη για την υγεία κρατουμένων και φρουρών κατάσταση που επικρατεί». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν προβλήματα στη διόρθωση των ζημιών που προκαλούν καθημερινά κρατούμενοι από σχετική έλλειψη κονδυλίων αλλά και από την απροθυμία τεχνικών επειδή αμείβονται με πολύμηνη καθυστέρηση.
ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Οσον αφορά το σχέδιο απόδρασης με σεντόνια που έριξαν οι κρατούμενοι από παράθυρο του κτιρίου, τα νέα στοιχεία είναι εντυπωσιακά.
Στο σχέδιο συμμετείχαν έξι – επτά κρατούμενοι που παρέμεναν ενόψει της δίκης τους 10-12 ημέρες στο κτίριο και οι οποίοι άρχισαν να πριονίζουν τα κάγκελα του παραθύρου στον διάδρομο όπου υπάρχουν οι χώροι κράτησης. Κι αυτό γιατί λόγω των ζημιών έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν διαρκώς από τα κελιά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο παράθυρο του διαδρόμου που πριόνιζαν τα κάγκελα υπήρχε μικρή ορατότητα (παρεμβάλλονται άλλες κατασκευές του κτιρίου) από τους αστυνομικούς φρουρούς. Ωστόσο θεωρείται προφανές ότι δεν είχαν επιδείξει την απαραίτητη προσοχή κι οι αστυνομικοί που επόπτευαν τους κρατουμένους. Οι οποίοι έδρασαν με χαρακτηριστική άνεση. Ακόμη ζωτικής σημασίας θεωρείται ότι ήταν κατεστραμμένο μεγάλο τμήμα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου με κάμερες ενώ πολλά σημεία του κτιρίου δεν έχουν επαρκή φωτισμό. Οι δραπέτες φρόντισαν να κατέβουν με τα δεμένα σεντόνια στο σημείο του προαύλιου όπου υπήρχε σκοπιά αλλά εντελώς άδεια κι έφυγαν προς την πλευρά γειτονικού εργοστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο σημείο του κτιρίου είχε προκληθεί πυρκαγιά τέσσερις ημέρες νωρίτερα από «αγανακτισμένους» κρατουμένους.