Το έδαφος για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό σε σύντομο χρονικό ορίζοντα προετοιμάζει η κυβέρνηση με τις δημόσιες και μη παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών της. Μετά τον πυρετό συσκέψεων της προηγούμενης εβδομάδας, τη στροφή του Πάνου Καμμένου ο οποίος μετατοπίστηκε στη σύνθετη ονομασία, χθες ο Νίκος Κοτζιάς όχι μόνον προανήγγειλε συμφωνία αλλά προεξόφλησε και τη θετική γνώμη του Πάνου Καμμένου. «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αναστολή να λύσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων», δήλωσε χαρακτηριστικά (Αntenna) και πρόσθεσε: “Εμείς θέλουμε στην ονομασία της ΠΓΔΜ να δώσουμε ονομασία που θα είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία”. Ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο, ως προς τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, λέγοντας ότι «ο Πάνος Καμμενος δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου “Μακεδονία” στα ελληνικά». Πρόκειται για μια τρίτη – διαφορετική από τις δυο προηγούμενες – θέση που αφορά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος αρχικά είχε απορρίψει κάθε χρήση της λέξης “Μακεδονία” και στη συνέχεια είχε υπερασπιστεί τη γραμμή περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει λόγος” για κάτι τέτοιο.
Μετά και την τοποθέτηση αυτή είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος ενόψει του νέου γύρου των συνομιλιών που αρχίζει στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη και μέχρι τη θερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η ΝΔ από την πλευρά της επιμένει ότι πριν τοποθετηθεί επί της ουσίας θα περιμένει να υπάρξει μια πρόταση από την κυβέρνηση συνολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στη συνεδρίαση των τομεαρχών θα τονίσει ότι για τον κόμμα του η συνολική θέση που υπήρξε στο Βουκουρέστι το 2008 αποτελεί οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σκληραίνει τη στάση της και δεν αναφέρεται μόνον στο όνομα των Σκοπίων, αλλά και στο θέμα των συμβόλων, του αλυτρωτισμού και της ταυτότητας που οι γείτονες αυθαίρετα επικαλούνται.