Η νομιμότητα ή μη της κράτησης του Τούρκου αξιωματικού ,ο οποίος μετά το … πάγωμα της απόφασης για τη χορήγηση του ασύλου επέστρεψεστο Α.Τ του Ολυμπιακού Χωριού θα εξετάσει τις επόμενες μέρες το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Σε περίπτωση μάλιστα που το δικαστήριο αποφασίσει ότι νομίμως κρατείται, τότε εκείνος από την πλευρά του μπορεί να προβάλλει αντιρρήσεις κατά της κράτησής του.

Μη νόμιμη χαρακτηρίζεται η κράτηση τουΤούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρουκαι από τους δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων .Παρόντες ήταν οι δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος (επικεφαλής της ομάδας νομικών) και Ελένη Κουτσουράκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπρόσωπος του ΔΣΑ στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης, καθώς και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Μάλιστα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ναασκηθεί το μέτρο των αντιρρήσεων για το σύνολο των 8 Τούρκων αξιωματικών. Από τηνπλευρά του ο Δημήτρης Βερβέσος αντιτάχθηκε σε κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε αποτελούν τους πυλώνες της Δημοκρατίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΔΣΑ θα είναι αρωγός σε ότι κριθεί αναγκαίο.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑΔημήτρης Παξινός ο οποίος απροκάλυπτα τόνισε ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τηΔικαιοσύνη και μια μεγάλη μερίδα των δικαστών υποκύπτει στις πιέσεις των πολιτικών.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε ότικακώς η Κυβέρνηση θέτει εξαρχής το δίλημμα κράτους δικαίου ήσκοπιμότητα, ενώ τόνισε ότι δεν είναι νόμιμη η κράτηση των 8 Τούρκων αξιωματικών και δεν μπορούν να κρατηθούνάλλο πλέον.

Ο Παναγιώτης Περάκης έψεξε την Κυβέρνηση καθώς η αίτηση ακύρωσης, κ.λπ., που κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ειδικά όταν η Κυβέρνηση και υπουργοί αποκαλούν τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς «πραξικοπηματίες».

Τέλος, ο Απόστολός Δοξιάδης ανέφερε ότι «όλα άρχισαν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, από την πρώτη μέρα. Ντόμινο, το ένα ψέμα καιτο ένα λάθος, μετά το άλλο και τελικάτην πληρώνουν οκτώ άνθρωποι».