Απογοητευτικά για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού θεωρούνται τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα της Κύπρου, καθώς οι ακραίοι και οι εθνικιστές ενισχύθηκαν ενώ τα κόμματα που είναι θετικά απέναντι στην προοπτική λύσης στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ηττήθηκαν. Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα Βόρεια Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην κατεχόμενη Κύπρο πήραν μέρος υποψήφιοι από οκτώ κόμματα και δικαίωμα ψήφου είχαν μόλις 190.000 Τουρκοκύπριοι. Το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχασε περίπου 17% της δύναμής του σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013, πέφτοντας στο 21%. Αλλά ούτε το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, από το οποίο προέρχεται ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είχε τα αποτελέσματα που ανέμενε και περιορίστηκε στις 3 έδρες.

Τα σκάνδαλα και οι υποθέσεις διαφθοράς που έχουν δει το φως δεν επηρέασαν το σκληροπυρηνικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Χουσεΐν Οζγκουργκιούν που σημείωσε σαρωτική νίκη με ποσοστό 35,4% και έλαβε 21 έδρες. Στη Βουλή κατάφερε να εισέλθει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντεκτάς με 3 έδρες και το Κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων) με 2 έδρες. Τα εθνικιστικά αυτά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 26 έδρες, γεγονός που επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης με ισχνή πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε δεν αποκλείονται σύντομα νέες πρόωρες εκλογές – ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Και αυτό διότι οι εκπρόσωποι των δύο μικρότερων κομμάτων δεν θα μπορούν, λόγω χαμηλών ποσοστών, να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές από τις οποίες εγκρίνονται τα νομοσχέδια.

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά που έλαβε το Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι, το οποίο τερμάτισε τρίτο με 12 έδρες και ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας στα κατεχόμενα. Το κόμμα, το οποίο προσδιορίζεται ως κεντροδεξιό, προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρούσε σε κυβερνητικό συνασπισμό με το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, όμως τώρα οι πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν. Πάντως και χθες ο Οζερσάι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα.

Το πρόβλημα.Οσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού επικρατεί πλέον μεγάλη απογοήτευση, με τους μετριοπαθείς Τουρκοκύπριους να εκτιμούν ότι στα αποτελέσματα έπαιξε σημαντικό ρόλο το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Η έλλειψη ελπίδας για επίλυση έστρεψε την προσοχή των Τουρκοκυπρίων σε εσωτερικά θέματα όπως η διαφθορά, η οικονομία, η υγεία και η παιδεία – τομείς στους οποίους τα εθνικιστικά συντηρητικά κόμματα κέρδισαν τις εντυπώσεις. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως στην όλη κατάσταση διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και η στάση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αμέσως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών, ο οποίος έριξε όλη την ευθύνη της αποτυχίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μη αφήνοντας περιθώρια για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, από την έως τώρα καταμέτρηση των ψήφων από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» φαίνεται να μένουν εκτός «Βουλής» ηχηρά ονόματα της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής όπως ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο «υπουργός Συγκοινωνιών» Κεμάλ Ντουρούστ, ο πρώην «υπουργός» Αχμέτ Κασίφ και ο πρώην «υπουργός Οικονομικών» Μπιρικίμ Οζγκιούρ. Σημειώνεται ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά από το 1976 που στη «Βουλή» θα εισέλθουν έξι κόμματα.