Με μια κίνηση που για μεγάλο αριθμό πολιτικών και ακαδημαϊκών αποτελεί βήμα εκσυγχρονισμού, η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του ισλαμικού νόμου σαρία επί θεμάτων οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, λίγο καιρό μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.
Στη σκιά των αντιδράσεων για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών και το «διπλωματικό γαϊτανάκι» που είναι σε εξέλιξη, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη έμφαση στην αναμενόμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ εκκρεμεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργου).
Για την κυβέρνηση, που εγκαλείται από σύσσωμη την αντιπολίτευση όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κατά κάποιον τρόπο και μια πολιτική σανίδα στην προσπάθειά της να πείσει ότι δεν συμπιέζεται από τις τουρκικές απαιτήσεις. Γι’ αυτό και μεταδίδεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που τυγχάνει της στήριξης και των ΑΝΕΛ, αλλά και της αντιπολίτευσης, στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού αστικού πολιτισμού, ενώ σχετική συζήτηση επ’ αυτού έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να τοποθετείται επί του ζητήματος.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση άργησε πολλές δεκαετίες και είναι αναγκαία στην κατεύθυνση της περαιτέρω αναγνώρισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων πολιτών. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται ένα καθεστώς που ίσχυε εδώ και σχεδόν 100 χρόνια και το οποίο διατηρήθηκε με σκοπό την αναπαραγωγή πολιτικών εναντίον των μειονοτήτων. Οπως αναφέρεται, τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας υπάγονται πλέον υποχρεωτικά στον Αστικό Κώδικα για ζητήματα αστικών διαφορών, εκτός αν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν εγγράφως στην προσφυγή στη δικαιοδοσία του μουφτή.
Ο αντίλογος. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και ο αντίλογος από παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και η ΝΔ επισήμως στηρίζει την αλλαγή της νομοθεσίας (σ.σ.: μιλά για βελτίωση της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991). Ειδικότερα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας με την κατάργηση της σαρίας καταργούνται και οι δικαστικές αρμοδιότητες των νόμιμων μουφτήδων και εδώ θέτουν το ζήτημα της νομιμοποίησης των ψευτομουφτήδων που αναφέρονται στην Τουρκία. Ενδιαφέρουσα ήταν και η πρόσφατη τοποθέτηση του συνομιλητή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, επίκουρου καθηγητή Νομικής Γιάννη Κτιστάκι, σύμφωνα με την οποία δεν θεραπεύεται το έλλειμμα κράτους δικαίου στη Θράκη, καθώς η Ελλάδα θα παραμείνει η μοναδική μεταξύ 47 ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζει σαρία για ένα τμήμα των πολιτών της.