Προβλήματα γονιμότητας μπορεί να έχουν οι άνδρες που κάνουν συχνή χρήση ιβουπροφαίνης (ibuprofen), ενός ευρέως συνταγογραφούμενου μη στεροειδούς φαρμάκου με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση.
Οι μεγάλες δόσεις και η λήψη του φαρμάκου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με μια νέα μικρή δανο-γαλλική επιστημονική έρευνα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας λόγω σημαντικής μείωσης της τεστοστερόνης και μικρότερης παραγωγής σπερματοζωαρίων. Δεν φαίνεται να υπάρχει πάντως κανένα πρόβλημα από τη λήψη «ιμπουπροφέν» για σύντομο χρόνο και σε μικρότερες δόσεις.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κρίστενσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», μελέτησαν μια ομάδα 31 υγιών ανδρών, 18 έως 35 ετών, οι οποίοι έπαιρναν το φάρμακο καθημερινά έως για έξι συνεχόμενες εβδομάδες.
Όσοι έπαιρναν δύο φορές κάθε μέρα 600 μιλιγκράμ ιμπουπροφέν επί δύο εβδομάδες, εμφάνισαν διαταραχή των ανδρικών ορμονών (υπογοναδισμό), ανάλογη με αυτή που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και καπνιστές. Ο υπογοναδισμός οφειλόταν σε μείωση της τεστοστερόνης (18% μέσα σε δύο εβδομάδες λήψης του φαρμάκου), λόγω ανεπαρκούς παραγωγής της εν λόγω ορμόνης στους όρχεις.
Οι Δανοί γιατροί δήλωσαν ότι αν και η διαταραχή δεν ήταν σοβαρή ούτε μόνιμη, εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να γίνει μονιμότερη και σοβαρότερη, αν η λήψη του φαρμάκου διαρκέσει περισσότερο.
«Η άμεση ανησυχία μας αφορά τη γονιμότητα των ανδρών που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για πολύ χρόνο. Οι ουσίες αυτές είναι καλά αναλγητικά, αλλά ορισμένοι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν χωρίς να σκέφτονται ότι αποτελούν κανονικά φάρμακα» δήλωσε ο Κρίστενσεν.
Μια τέτοια κατηγορία είναι οι ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην επικεφαλής γιατρού της FIFA. Προηγούμενες μελέτες έχουν εξάλλου συσχετίσει τη συχνή χρήση ιβουπροφαίνης με αυξημένο κίνδυνο για εμφράγματα, καθώς και προβλήματα υγείας στις εγκύους και στα μωρά τους (μεταξύ άλλων, υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος αποβολής).
«Προσωπικά, με βάση τα νέα ευρήματα, θα ήμουν πολύ διαστακτικός να πάρω το ιμπουπροφέν για περισσότερες από τις δέκα μέρες που φυσιολογικά αναγράφεται στη συσκευασία» δήλωσε ο καθηγητής αναπαραγωγικής φυσιολογίας Ουίλιαμ Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.