Το έλυσε σε μια στιγμή, καταθέτοντας διαπιστευτήρια αποφασιστικότητας ή έστω τον πρακτικό τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου που μόλις άνοιξε «δουλειές» στην 5η διαφορετική χώρα μακριά από την πατρίδα του: «Γκαρσία ή Γκαρθία» ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου στον επίλογο της επίσημης παρουσίασης του από τον Ολυμπιακό. Μεταξύ μας: Απολύτως δικαιολογημένη η απορία, μιας και άλλη η προφορά του ονόματος του στη –γενέτειρά του –Βαρκελώνη και άλλη στην πρωτεύουσα Μαδρίτη. Σιγά το πρόβλημα όμως: «Οπως θέλετε να με λέτε» απάντησε γελώντας ο νέος προπονητής των Ερυθρoλεύκων που προφανώς άκουσε την ίδια ερώτηση στο Ισραήλ (Μακάμπι), την Αγγλία (Μπράιτον, Γουότφορντ), την Αυστρία (Σάλτσμπουργκ) και τη Γαλλία (Σεντ Ετιέν).

Αυθεντικός ταξιδευτής του ποδοσφαίρου. Ο 44χρονος που βεβαίως ήρθε στην Ελλάδα με τη φιλοδοξία όχι να μας λύσει την απορία της προφοράς, αλλά για να δικαιολογήσει το… μικρό του όνομα και –γιατί όχι –να το «παντρέψει» με το ίδιο το παιχνίδι. «Οσκαρ κόουτς. Καλύτερα Οσκαρ» παρενέβη ο Κώστας Καραπαπάς. Πιθανότατα ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ να έχει κατά νου και τα… υπόλοιπα: όμορφους πρωτοσέλιδους τίτλους του στυλ «ποδόσφαιρο για… Οσκαρ» σαν αυτόν που επιθυμεί ο Ολυμπιακός στον δρόμο για τον τίτλο του πρωταθλητή. Σαν αυτόν που προσδοκά στην εποχή του Οσκαρ Γκαρθία που μόλις ξεκίνησε. Η καταγωγή του νέου προπονητή άλλωστε ξυπνά μόνο όμορφες αναμνήσεις και δημιουργεί απαιτήσεις.

Ηρθα στους καλύτερους

Εκπρόσωπος της μεγάλης ισπανικής σχολής του Ερνέστο Βαλβέρδε και του Μίτσελ. «Μίλησα μαζί του μέσα στην εβδομάδα» παραδέχθηκε ο Γκαρσία για τον Ερνέστο. «Γνωρίζω πολλούς προπονητές και έχω συζητήσει με πολλούς από αυτούς την τελευταία εβδομάδα, όλοι τους μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Ολυμπιακό. Για τον κόσμο, για τη διοίκηση του συλλόγου, για τους ανθρώπους του».

«Είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος που έχω την τύχη να βρίσκομαι εδώ στον σύλλογο, ο οποίος είναι ο καλύτερος και μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Είμαι περήφανος που ένας τέτοιος σύλλογος έδειξε το ενδιαφέρον του για το πρόσωπό μου. Θέλω να σταθώ στο ύψος των προσδοκιών. Εχω μεγάλη όρεξη για δουλειά» υποστήριξε. Για να προσθέσει ότι «η σκέψη και η φιλοσοφία μου ταιριάζουν απόλυτα με εκείνες του Ολυμπιακού. Μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, να έχει η ομάδα μου την κατοχή της μπάλας, να πιέζει ψηλά. Στόχος μου είναι να το εφαρμόσω στα περισσότερά μας παιχνίδια.

Μου αρέσει επίσης να δίνω ευκαιρίες σε νέα παιδιά, το έχω κάνει στην Ακαδημία της Μπαρτσελόνα, η οποία είναι μία από τις καλύτερες του κόσμου».Και μιας και το πιάσαμε στον πρόλογο από το πρακτικό του πράγματος: Ο Οσκαρ Γκαρσία το «ξανάκανε», έχοντας απέναντί του τον ιδιοκτήτη Βαγγέλη Μαρινάκη, τους αντιπροέδρους (Κουντούρης, Αγραφιώτης, Μπαταγιάννης), τον διευθύνοντα σύμβολο (Παύλου) της ΠΑΕ και πλάι του στο πάνελ τους Καρεμπέ και Κοβάσεβιτς που «τρέχουν» τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Ρωτήθηκε αν περιμένει άλλα «δώρα» σαν αυτό που επεφύλασσε στον κόσμο του Ολυμπιακού η διοίκηση με την απόκτηση του Κέβιν Μιραλάς. «Φόρεσε» το με όλο νόημα χαμόγελό του και ξεκαθάρισε πως «οι προπονητές δεν κουράζονται να δέχονται δώρα. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα» (γέλια).