Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερίζα Μέι ξεκίνησε τη νέα πολιτική χρονιά χθες με έναν ανασχηματισμό, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να ανανεώσει την κυβέρνησή της και το διχασμένο κόμμα της μετά τις ολέθριες εκλογές του προηγούμενου καλοκαιριού και καθώς οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση εισέρχονται σε κρίσιμη φάση.
Μέλη του υπουργικού συμβουλίου με τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ παραμένουν στις θέσεις τους. Αρχικά αναμενόταν ότι η Μέι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό της βρετανικής κοινωνίας μέσω της συμμετοχής περισσότερων γυναικών και μελών εθνικών μειονοτήτων, κάτι τέτοιο όμως τελικά δεν συνέβη. Περιορίστηκε σε μετακινήσεις υπουργών. «Οπως όλες οι αποτοξινώσεις του Ιανουαρίου έτσι και ο ανασχηματισμός της Μέι είναι μία συμβολική κίνηση άνευ ουσίας που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει γίνει», γράφει ο Τομ Πεκ στον «Independent».
De facto αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο φιλευρωπαίος Ντέιβιντ Λίντινγκτον μετά την απομάκρυνση του Ντέιμιαν Γκριν τον προηγούμενο μήνα, όταν παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα αναφορικά με τον εντοπισμό πορνογραφικού υλικού στον υπολογιστή του κοινοβουλευτικού του γραφείου πριν από περίπου δέκα χρόνια.
Ο ανασχηματισμός περιπλέχθηκε από την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία εν μέσω μακρόχρονης πολιτικής κρίσης στο Μπέλφαστ. Ο Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ παραιτήθηκε για λόγους υγείας, καθώς πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση στον πνεύμονα.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει καταστεί αδύνατη η σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας στη Βόρεια Ιρλανδία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σιν Φέιν και το DUP, με αποτέλεσμα η ημιαυτόνομη περιφέρεια να παραμένει ακέφαλη και να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της απευθείας διοίκησης από το Λονδίνο. Το ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και ένα μέλος της ΕΕ, την Ιρλανδία, αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Η εκτελεστική εξουσία θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει αποκατασταθεί, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω παρεμβάσεις στις καθημερινές υποθέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας από την κεντρική διοίκηση», επεσήμανε στην επιστολή του ο Μπρόκενσαϊρ.
Χάος προκλήθηκε όταν στην επίσημη σελίδα των Tories στο twitter, αναρτήθηκε εσφαλμένα ότι ο υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος. Το tweet διαγράφηκε αμέσως και σε 15 λεπτά ο υπουργός Μετανάστευσης Μπράντον Λιούις κατέφθασε στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 όπου αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος.
Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Τερίζα Μέι να προαγάγει στη θέση της αντιπρόεδρου γυναικείων υποθέσεων την Μαρία Κόουλφιλντ, η οποία είχε πρωτοστατήσει εναντίον της εκστρατείας αποποινικοποίησης των αμβλώσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι στόχος της Τερίζα Μέι είναι να ανανεώσει την κυβέρνηση και απλώς να δώσει περαιτέρω ώθηση στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

50%των Βρετανών πιστεύει ότι η Μέι δεν είναι ικανή να πετύχει τη σωστή συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων ORB που δημοσιεύθηκε χθες. Πριν από έναν χρόνο όμως το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 65%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Βρετανοί είναι διχασμένοι ως προς το κατά πόσον το Brexit θα βελτιώσει τη ζωή τους: το 43% απάντησε θετικά, το 42% αρνητικά.

Μπράντον Λιούις

Επιβράβευσε την αφοσίωσή του

H ανάδειξη του Μπράντον Λιούις σε πρόεδρο των Τόρις και υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η Τερίζα Μέι επιβραβεύει την αφοσίωση. Ο 46χρονος υπουργός Μετανάστευσης και νομικός με ειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο έπαιξε παρασκηνιακά ρόλο-κλειδί στην εκστρατεία της Μέι ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του 2016. Μολονότι στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ είχε υποστηρίξει την παραμονή της χώρας, ο Λιούις έχει αποδεχθεί την ιδέα της υιοθέτησης ενός νέου μεταναστευτικού συστήματος και ηγήθηκε της πρότασης για εκ νέου υιοθέτηση των παλιών βρετανικών διαβατηρίων μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Οι μετοχές του ήταν ψηλά και επί των ημερών του Ντέιβιντ Κάμερον, η αντιπολίτευση εντούτοις του προσάπτει ευθύνες για ορισμένες προβληματικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, όπως αυτή που αφορά τη στέγαση ή την πυρασφάλεια. Οι συνάδελφοί του μάλλον θα εκτιμήσουν την εμπειρία του στις προεκλογικές καμπάνιες, καθώς κατάφερε το 2010 να «κλέψει» την καθοριστική έδρα από τους Εργατικούς στην περιφέρεια Γκρέιτ Γιάρμαουθ, ενώ στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις ενίσχυσε τη δημοτικότητά του και καταπόντισε το ευρωσκεπτικιστικό Ukip.O Λιούις είναι αυτός ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο εκείνου που θα ξαναφέρει στο κόμμα τούς νέους και όσους προέρχονται από την εργατική τάξη του Βορρά.