Παρά τις παρόμοιες θέσεις στο προσφυγικό ζήτημα, δεν τίθεται θέμα ένταξης της Αυστρίας στην «Ομάδα του Βίσεγκραντ» (στην οποία συμμετέχουν Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), σύμφωνα με δηλώσεις την Τρίτη το βράδυ της, προερχόμενης από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, νέας υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, μετά από τις συνομιλίες της στην Μπρατισλάβα με τον σλοβάκο υφυπουργό Εξωτερικών Ιβάν Κορτσόκ.
Κατά την πρώτη αυτή επίσκεψή της στο εξωτερικό – μετά την πρόσφατη ορκωμοσία της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των δύο κομμάτων, στις 18 Δεκεμβρίου – η Κάριν Κνάισλ ανακοίνωσε πως προγραμματίζει επίσκεψη στην Τουρκία, στις 25 Ιανουαρίου, έχοντας ήδη κάνει «συμπαθητικό τηλεφώνημα» με τον τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ, όπως είπε, υπάρχει και από τις δύο πλευρές «επιθυμία για νέα αφετηρία».
Ανακοίνωσε επίσης πως στις 16 Ιανουαρίου πρόκειται να έχει συνομιλίες στη Ρώμη με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και δύο ημέρες αργότερα θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα παραδώσει τη σκυτάλη για το επόμενο εξάμηνο στην Αυστρία.
Σε σχέση με την Ομάδα του Βίσεγκραντ, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας επισήμανε πως από τις τέσσερις χώρες-μέλη της δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για διεύρυνσή της, όπως δεν υπάρχει από την Αυστρία κανένα ενδιαφέρον για ένταξή της σε αυτήν.
Η προσφυγική πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται σε ποσοστώσεις
Η ίδια, όπως ανέφερε, θεωρεί γενικά σκόπιμα τα μικρά «φόρα» συζητήσεων διότι είναι γνωστό και από τις προσωπικές σχέσεις πως όταν προσκαλούνται πάνω από οκτώ άνθρωποι, γίνεται δύσκολη η συνομιλία γύρω από ένα τραπέζι.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ επισήμανε πως η χώρα του αντιτίθεται στη διάκριση που γίνεται απέναντι σε Σλοβάκους με την απόφαση της νέας αυστριακής κυβέρνησης να περικόψει το οικογενειακό επίδομα για πολίτες χωρών της ΕΕ που εργάζονται στην Αυστρία, αλλά τα παιδιά τους ζουν στην χώρα προέλευσής τους.
Η Σλοβακία αναμένει πως τα αυστριακά μέτρα θα πρέπει να εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι θα πρέπει να τηρείται αυστηρά η αρχή της μη διάκρισης, παρατηρώντας πως όταν σλοβάκοι υπήκοοι, που εργάζονται νόμιμα στην Αυστρία, πληρώνουν φόρους και τέλη, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στο οικογενειακό επίδομα.
Ως κοινά σημεία μεταξύ των δύο χωρών, ο σλοβάκος υφυπουργός ανέφερε τις θέσεις τους στην προσφυγική πολιτική, ζητώντας ο ίδιος βελτιωμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ώστε να μην χρειάζονται συνοριακοί έλεγχοι στον χώρο Σένγκεν, ενώ από την πλευρά της η Κάριν Κνάισλ τόνισε πως το θέμα της προσφυγικής πολιτικής είναι περίπλοκο και δεν μπορεί να περιορίζεται σε ποσοστώσεις.