Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη δική του επίσκεψη στο Πεκίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη από τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ. Στη συνέχεια, μάλιστα, ο κινέζος πρόεδρος είχε παραχωρήσει στον αμερικανό ομόλογό του δείπνο εντός του ανακτόρου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν εισέπραξε χθες την ίδια αντιμετώπιση. Εγινε βέβαια δεκτός στο Μέγαρο του Λαού με όλες τις τιμές από τον Σι, προηγουμένως όμως επισκέφθηκε την Απαγορευμένη Πόλη συνοδεία απλώς της συζύγου του Μπριζίτ και μαθητών του Γαλλικού Σχολείου του Πεκίνου. Μία ένδειξη, ενδεχομένως, ότι ο κινέζος πρόεδρος δεν θεωρεί επί του παρόντος τη Γαλλία σημαντικό οικονομικό εταίρο.
Ας είναι: ο γάλλος πρόεδρος αναχωρεί σήμερα από το Πεκίνο για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου έχοντας στις αποσκευές του καμιά πενηνταριά συμφωνίες και συμβόλαια. Και είχε την ευκαιρία να στοχαστεί χθες στην Απαγορευμένη Πόλη, εντός της Αίθουσας της Μέσης Αρμονίας, πάνω σε μία ιδιαίτερα συμβολική φράση την οποία πρόσεξε και ζήτησε να του μεταφράσουν: «Με δικαιοσύνη, να κυβερνάς από το κέντρο».
Τόσο στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Σι και τον πρωθυπουργό Λι Κεσιάνγκ όσο και στη χθεσινή του ομιλία σε ένα εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων (start-up) στο Πεκίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην ανάγκη «επανεξισορρόπησης» των εμπορικών σχέσεων της Γαλλίας με την Κίνα με προφανή στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των 30 δισ. (το 2016) που καταγράφει η πρώτη με τη δεύτερη. Δήλωσε ανοικτός στις κινεζικές επενδύσεις στη Γαλλία υπό τον όρο να μη στοχεύουν στρατηγικούς τομείς (θέμα στο οποίο έχει επανειλημμένως επιστήσει την προσοχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο), αλλά και να αποκτήσουν οι γαλλικές επιχειρήσεις μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές, ιδιαίτερα δυναμικές αγορές: «Αν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό υπεύθυνα», προειδοποίησε, «η πρώτη, φυσική αντίδραση» θα είναι ο προστατευτισμός.
Σι και Μακρόν επιβεβαίωσαν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τη βούλησή τους να συσφίγξουν τις μεταξύ τους σχέσεις έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η υπεράσπιση της πολυμέρειας ή η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Γαλλία και Κίνα αποφάσισαν να «συνεχίσουν μαζί να παίζουν έναν ρόλο ηγετών στις διεθνείς τάσεις», δήλωσε ο Σι, εκτιμώντας πως πρόκειται για «μία ιστορική αποστολή». Η επιτυχία επίσημων επισκέψεων όπως αυτή που πραγματοποίησε ο Μακρόν στην Κίνα, ωστόσο, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών που κλείνουν. Και τα συμβόλαια που υπογράφηκαν στο Πεκίνο, υπό την εποπτεία των δύο προέδρων, ήταν όπως επεσήμανε ο ανταποκριτής του «Le Point» Σεμπαστιάν Φαλετί, «λιγότερο ζουμερά» από ό,τι ήλπιζε το Πεκίνο.
Ναι, ο γαλλικός όμιλος Areva υπέγραψε ένα «μνημόνιο εμπορικής συνεργασίας» για την κατασκευή ενός εργοστασίου επανεπεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ αλλά τα συμβόλαια δεν θα υπογραφούν πριν την άνοιξη.
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επίσης πως ο αντιδραστήρας ύδατος υπό πίεση (EPR) τον οποίο κατασκευάζει η γαλλική EDF στη Νότια Κίνα αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου έξι μήνες∙ και πως η Κίνα θα άρει πλήρως «μέσα σε έξι μήνες» το εμπάργκο που έχει επιβάλει στο γαλλικό βοδινό από το 2001 λόγω της κρίσης των τρελών αγελάδων. Παράλληλα, ο κινεζικός γίγαντας διαδικτυακών πωλήσεων JD.com συμφώνησε να πουλήσει μέσα από τις πλατφόρμες του εντός διετίας γαλλικά προϊόντα ύψους 2 δισ. στους κινέζους καταναλωτές. Και, πέραν των οικονομικών ζητημάτων, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανοίξει ένα Κέντρο Πομπιντού στη Σαγκάη. Αλλά οι υπεύθυνοι της Airbus γυρίζουν στη Γαλλία χωρίς το συμβόλαιο πώλησης 100 αεροσκαφών στο οποίο ήλπιζαν.
Συνεχίζει την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις
Καλά νέα (πρέπει να) έφτασαν χθες στον Εμανουέλ Μακρόν από τη Γαλλία, κι ας βρισκόταν περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα μακριά: η τελευταία δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial θέλει τη δημοτικότητά του να συνεχίζει την ανοδική της πορεία, μετά τη βουτιά που είχε κάνει τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή του –μία πορεία πρωτοφανής για πρόεδρο της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, ένα 53% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζουν την πολιτική του, έναντι 49% τον Δεκέμβριο και 43% τον Νοέμβριο. Και το ποσοστό εκείνων που απορρίπτουν συλλήβδην την πολιτική του βαίνει μειούμενο: είναι σήμερα 20%, έναντι 27% τον περασμένο μήνα. Παρά τις προσπάθειες πολιτικών του αντιπάλων να του κολλήσουν τον τίτλο του «προέδρου των πλουσίων», έξι στους δέκα Γάλλους δηλώνουν σύμφωνοι με την οικονομική πολιτική του. Και ο Μακρόν δείχνει να «διορθώνει» το πιο αδύναμο σημείο του: το ποσοστό των Γάλλων που θεωρούν ότι αφουγκράζεται τα προβλήματά τους αυξήθηκε κατά 5%, στο 48%. Αντίστοιχα καλά νέα έλαβε και ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ, κερδίζοντας επτά μονάδες δημοτικότητας τον τελευταίο μήνα, στο 59%.