«Αμοιβαιότητα», «συνεργασία», «πολυμέρεια», «ισοτιμία», «εξισορρόπηση»: είναι μερικές από τις έννοιες στις οποίες έδωσε χθες έμφαση, και όχι τυχαία, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκινώντας την πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα –την πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου αρχηγού κράτους στην Κίνα έπειτα από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΚ, που ανανέωσε για πέντε ακόμα χρόνια τη θητεία του Σι Τζινπίνγκ στην κεφαλή του κράτους και του κόμματος. Η φωνητική μεταγραφή του ονόματος του γάλλου προέδρου στα κινεζικά σχολιάστηκε δεόντως από τον γαλλικό Τύπο. Γιατί «Μα-Κε-Λονγκ» σημαίνει «το άλογο που δαμάζει τον δράκο». Και ο Εμανουέλ Μακρόν προσέφερε στον κινέζο πρόεδρο, ως απάντηση στην κινεζική «διπλωματία των πάντα», ένα άλογο της γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.
Λάτρης των συμβολισμών, ο Μακρόν ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα από τη Σιάν, νυν πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί –τόπου καταγωγής του Σι -, παλαιά πρωτεύουσα της κινεζικής αυτοκρατορίας και αφετηρία του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισκεφθεί, μαζί με την Μπριζίτ Μακρόν, τον περίφημο Πήλινο Στρατό, στο μαυσωλείο του πρώτου κινέζου αυτοκράτορα. Αμέσως μετά, εκφώνησε στο Παλάτι της δυναστείας Τανγκ ομιλία διάρκειας μιας και πλέον ώρας στην οποία θα μπορούσε κανείς να βάλει τίτλο μία φράση του: «Ηρθα να σας πω πως η Ευρώπη επέστρεψε». Στο κοινό, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και επιχειρηματίες, αλλά και η πολυμελής αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον γάλλο πρόεδρο: υπουργοί της κυβέρνησής του, ο (κεντροδεξιός) πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, «ένας μεγάλος λάτρης της Κίνας» και περισσότεροι από 50 γάλλοι επιχειρηματίες.
«Μπορεί το άλογο να νικήσει τον δράκο;» αναρωτιόταν χθες η Ντομινίκ Μπαγιάρ στο RFI. Την απάντηση την έδινε η ίδια, επισημαίνοντας πως η Γαλλία καταγράφει με την Κίνα το μεγαλύτερο εμπορικό της έλλειμμα, 30 δισ. ευρώ το 2016, την ώρα που η Γερμανία έχει πλεόνασμα 20 δισ. Η Γαλλία είδε μάλιστα πέρυσι την Κίνα να της κλέβει τη θέση που παραδοσιακά κατείχε ως μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Οπως επεσήμαινε ωστόσο η «Le Monde», ο Εμανουέλ Μακρόν, φορέας ενός μηνύματος γαλλικής και ευρωπαϊκής «αναγέννησης», μπορεί να διεκδικεί έναν ρόλο προνομιακού ευρωπαίου συνομιλητή των Κινέζων στο παρόν πλαίσιο αβεβαιότητας, τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Λονδίνο, καθώς και μεγάλης σύγχυσης στην Ουάσιγκτον.
Πριν μεταβεί στο Πεκίνο, όπου είχε χθες μία πρώτη συνάντηση με τον Σι, πριν από τις σημερινές επίσημες διαβουλεύσεις του με την κινεζική ηγεσία, ο Μακρόν φρόντισε να αποτίσει από τη Σιάν θερμό φόρο τιμής στον κινεζικό πολιτισμό και να επαινέσει τον κινητήριο ρόλο της Κίνας στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, προτείνοντας την οργάνωση «μιας γαλλοσινικής χρονιάς οικολογικής μετάβασης» το 2018-2019. Φρόντισε επίσης να χαιρετίσει τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού, αυτό το φαραωνικό σχέδιο υποδομών και εξοπλισμών που φιλοδοξεί να απλώσει ο Σι, έναντι 1 τρισ. δολαρίων, σε 65 χώρες του κόσμου, από την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία μέχρι την Αφρική και την Ευρώπη, προειδοποιώντας παράλληλα πως αυτοί οι «δρόμοι της ευφυΐας» πρέπει να οικοδομηθούν μέσα «σε ένα πνεύμα αμοιβαιότητας», «δεν μπορούν να είναι δρόμοι μιας νέας ηγεμονίας, που θα θέτουν σε καθεστώς υποτέλειας τις χώρες που διασχίζουν». Ενα μεγάλο πρόγραμμα συνεργασίας για την «επανεφεύρεση της πολυμέρειας», αυτό πρότεινε δημοσίως ο Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του. Τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συζητηθούν, όπως διευκρινίστηκε από το Ελιζέ, «κατ’ ιδίαν».