Η προσέγγιση της Νότιας Κορέας με τη Βόρεια και η έναρξη συνομιλιών θα έλεγε κάποιος ότι είναι θετική εξέλιξη. Ομως, μάλλον δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων από τις δύο χώρες, η πρώτη έπειτα από δύο χρόνια, φαίνεται να φέρνει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον και να αδειάζει τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δείχνει να θέλει να ασκήσει «μάξιμουμ πίεση» στην Πιονγκγιάνγκ.

Η πρώτη αυτή συνάντηση αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές στο συνοριακό χωριό Πανμουνζόμ διήρκεσε 11 ώρες. Η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκε ότι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν τον επόμενο μήνα στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ, μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών, θα παραστεί μεγάλη αθλητική αποστολή της. Μάλιστα οι Νοτιοκορεάτες πρότειναν οι αποστολές των δύο χωρών να ανοίξουν και να κλείσουν μαζί τις παρελάσεις των Αγώνων.

Συμφωνήθηκε ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και συνομιλίες για στρατιωτικά θέματα ούτως ώστε να αποφευχθεί κάποιο μοιραίο λάθος. Αποφασίστηκε να λειτουργήσει εκ νέου η στρατιωτική τηλεφωνική γραμμή για να λύνονται αμέσως οι παρεξηγήσεις. Οταν όμως η Σεούλ πρότεινε να γίνουν συνομιλίες και για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, η Πιονγκγιάνγκ «διαμαρτυρήθηκε εντόνως», διότι όπως είπαν εκπρόσωποί της, τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας είναι στραμμένα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι προς τους «αδελφούς» της Νότιας Κορέας.

Επισήμως, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι στηρίζει τις συνομιλίες «100%» και πως «η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς αποτελεί ευκαιρία για το καθεστώς να αναγνωρίσει την αξία του τερματισμού της διεθνούς απομόνωσης με το να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση», όμως δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που πιστεύουν πως η προσέγγιση Σεούλ – Πιονγκγιάνγκ μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς σημαίνει ότι νομιμοποιείται το καθεστώς της.

Ομως την ώρα που ξεκινούσαν οι συνομιλίες στο Πανμουνζόμ, η εφημερίδα «Wall Street Journal» αποκάλυπτε πως η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει αεροπορική επίθεση περιορισμένης ισχύος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να σταματήσει την ανάπτυξη νέων όπλων ή την πραγματοποίηση δοκιμής νέου βαλλιστικού πυραύλου. Μελετά επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πώς θα αποφευχθούν αντίποινα των Βορειοκορεατών προς τη Σεούλ, η οποία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες. Στον Λευκό Οίκο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και Αμυνας Τζέιμς Μάτις υποστηρίζουν τη διπλωματική προσέγγιση για την αποκλιμάκωση, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΜακΜάστερ τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Τώρα όμως, με την προσέγγιση και τη σθεναρή προσπάθεια του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε Ιν για βελτίωση των σχέσεων, η κατάσταση περιπλέκεται. Αν η Πιονγκγιάνγκ δείξει πως κάνει μερικά βήματα πίσω και προχωρήσει και στην επανένωση οικογενειών –κάτι που επιθυμεί σφόδρα η Σεούλ –η Ουάσιγκτον θα βρει λιγότερους υποστηρικτές στη διεθνή κοινότητα για να προχωρήσει σε μεγαλύτερες κυρώσεις ή ακόμα και σε κάποια στοχευμένη στρατιωτική επίθεση.

«Μπράβο» από Πούτιν

Η Ρωσία χαιρέτισε την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε: «Είναι ακριβώς αυτό το είδος του διαλόγου που είπαμε πως ήταν απαραίτητο». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο Λου Κανγκ, τόνισε πως η χώρα του «είναι ευτυχής που βλέπει να πραγματοποιούνται συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα».