Ελκυστική δείχνει η προοπτική να υπάρξει μια νέα μεγάλη πηγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή τη φορά από την περιοχή της Μεσογείου, την ώρα που τα αποθέματα από τη Βόρεια Θάλασσα μειώνονται και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία. Η εκμετάλλευση όμως των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, σημειώνουν σε ρεπορτάζ τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Τον περασμένο μήνα, πλοίο γεωτρήσεων της Eni και της Total πήγε στη Νότια Κύπρο για να κάνει έρευνες δυτικά του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο ανακαλύφθηκε το 2011. Πέρυσι επίσης άρχισαν εργασίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ. Φέτος αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τα κοιτάσματα «Karish» και «Tanin» που ελέγχονται από την Energean.
Η ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι όμως το ένα μόνο μέρος της εξίσωσης, αφού το ίδιο δύσκολο είναι να δημιουργηθούν και οι δομές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.
ΓΙΑ ΤΟΥς ΑΓΩΓΟΥς. Ηδη υπάρχει πολιτική στήριξη για την κατασκευή αγωγού αξίας 6 δισ. ευρώ, από το Ισραήλ στην Ιταλία μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Τον περασμένο μήνα οι τέσσερις χώρες υπέγραψαν αρχική συμφωνία για την κατασκευή του έργου, με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2025. Ομως ο αγωγός με μήκος 2.000 χλμ. σε βάθη έως τριών χιλιομέτρων είναι ένα έργο που θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις για την ολοκλήρωσή του και πολλοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητά του, αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Η βρετανική εφημερίδα προσθέτει ότι μια πιο φθηνή επιλογή θα ήταν να κατασκευαστεί ο αγωγός διά μέσου της Τουρκίας. Ωστόσο, ακόμη και εάν ξεπεραστούν οι κόντρες του Ισραήλ με την Τουρκία, οι κακές σχέσεις μεταξύ αραβικών χωρών – Ισραήλ αποκλείουν το να περάσει ο αγωγός από μέρη που ελέγχουν ο Λίβανος και η Συρία. Ούτε είναι εύκολο να ακολουθήσει ένας τέτοιος αγωγός εναλλακτική πορεία, περνώντας κοντά από την Κύπρο, καθώς οι σχέσεις Λευκωσίας – Αγκυρας είναι εύθραυστες.
Η Τουρκία θεωρεί ότι οι γεωτρήσεις στις οποίες προχωρά η Κύπρος αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων της και πλέον υπάρχουν επιφυλάξεις για το εάν εταιρείες και επενδυτές θα βάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, την ώρα που δεν έχουν δοθεί πολιτικές λύσεις στην κατάσταση.
Πιο εύκολο είναι να γίνουν επενδύσεις στην Αίγυπτο που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα «Zohr», επειδή η Αίγυπτος έχει μεγάλη εσωτερική αγορά για να πουληθεί φυσικό αέριο. Επίσης το Ισραήλ και η Κύπρος μπορούν να διοχετεύουν φυσικό αέριο στους σταθμούς που έχει κατασκευάσει η Αίγυπτος διά μέσου πολύ πιο μικρών σε μήκος αγωγών από αυτούς που έχουν προταθεί να κατασκευαστούν στην Ιταλία και την Τουρκία.