Το Eurogroup θέλει τον Ολλανδό του. Και επειδή αυτός δεν μπορεί πλέον να είναι ο απερχόμενος πρόεδρός του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, που κατά δήλωσή του αποσύρεται από την πολιτική, θα είναι ο Χανς Φάιλμπριφ. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ολλανδίας ο οποίος, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα διαδεχθεί τον επίσης φευγάτο από τις Βρυξέλλες Αυστριακό Τόμας Βίζερ ως επικεφαλής του EuroWorking Group, δηλαδή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων των κρατών της ευρωζώνης που προετοιμάζει τις υπουργικές συνόδους.
Στην Ολλανδία τον αποκαλούν «η ήρεμη δύναμη». Και αυτό διότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν το δεξί χέρι του Ντεϊσελμπλούμ, που φρόντιζε να λέει παρασκηνιακά αυτά που ο προϊστάμενός του δεν μπορούσε να πει δημοσίως. Αλλωστε αυτός είναι ο ρόλος των μελών του EuroWorking Group: να επιλύουν στο παρασκήνιο προβλήματα, που αν έλθουν στο προσκήνιο καθίστανται δυσεπίλυτα.
Ο Χανς Φάιλμπριφ έγινε μέλος του EuroWorking Group πριν από περίπου επτά χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σε αυτό ακόμη πέντε χρόνια. Στο ολλανδικό κράτος οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, τα κρατικά στελέχη ωστόσο δεν αλλάζουν. Το ελληνικό κράτος έχει αλλάξει έξι φορές τα τελευταία δέκα χρόνια τον εκπρόσωπό του στο EuroWorking Group.
Ο πρώτος που φρόντισε πάντως να πλέξει το εγκώμιο του νέου επικεφαλής του EuroWorking Group είναι αυτός που θα του παραδώσει σε λίγες μέρες τη σκυτάλη. Ο Τόμας Βίζερ, οποίος τον περιέγραψε ως εξής σε μια ολλανδική εφημερίδα:
«Εδώ και πολλά χρόνια τον συνοδεύει μια πολύ καλή φήμη ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. Δεν του αρέσουν οι πολλές συζητήσεις, καθώς τον ενδιαφέρει κυρίως να δίνει πρακτικές λύσεις. Διαθέτει μια τεράστια τεχνογνωσία και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συνεργάτες του».
Την ίδια άποψη έχουν άλλωστε λίγο-πολύ και όλα τα μέλη του EuroWorking Group, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων που συνεργάστηκαν μαζί του. Τον θεωρούν εξαιρετικά ικανό και εκ φύσεως συναινετικό. Το μόνο που του καταλογίζουν είναι ότι ενίοτε εκφράζεται άκομψα, όπως άλλωστε συχνά συμβαίνει με τους Ολλανδούς. «Αυτό το χαρακτηριστικό το προσάπτουν σε όλους τους Ολλανδούς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι εγώ ακόμα έχω ακούσει τα εξ αμάξης», δήλωσε προ ημερών –θέλοντας εμφανώς να τον υποστηρίξει –ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος εξ όσων λέγονται εργάστηκε σκληρά για να προωθήσει την υποψηφιότητα του συμπατριώτη του.
Η επικράτησή του έγινε βεβαίως δεκτή με ενθουσιασμό στη Χάγη καθώς, όπως έγραψαν οι εφημερίδες, για μια ακόμα φορά η Ολλανδία κατάφερνε να «καπαρώσει» μια ιδιαίτερα σημαντική ευρωπαϊκή θέση. Με τη βοήθεια της Γερμανίας φυσικά, για την οποία ο Φάιλμπριφ ουδέποτε έκρυψε τα φιλικά του αισθήματα.
«Αποτελεί κοινό μυστικό ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τα οικονομικά λαμβάνονται σε συνεδριάσεις με ολιγομελή σύνθεση (G4, G7) στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ολλανδία αποκτά για μια ακόμα φορά τη δυνατότητα να διαθέτει ενημέρωση από πρώτο χέρι μέσω της παρουσίας του Φάιλμπριφ, ο οποίος θα συνοδεύει ex officio τον πρόεδρο του Eurogroup στις εν λόγω συνεδριάσεις» επισήμανε στο προχθεσινό φύλλο της η εφημερίδα «De Volkskrant», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πολλοί στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζουν.