Προειδοποίηση για τον κίνδυνο να δεχτούν πλήγμα οι διεθνείς αγορές από αρνητικά νέα τα οποία μπορεί να προέλθουν από το μέτωπο της οικονομίας, όπως είναι μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με άλμα του πληθωρισμού, απηύθυνε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε έκθεσή της για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι τα επίπεδα στα οποία έχουν σκαρφαλώσει τα χρηματιστήρια είναι παρόμοια με εκείνα που είχαν καταγραφεί το διάστημα πριν το Μεγάλο Κραχ του 1929 στη Γουόλ Στριτ. Η ευφορία που επικρατεί στα χρηματιστήρια το τελευταίο διάστημα έχει επεκταθεί και στην αγορά ομολόγων όπου οι επενδυτές εξακολουθούν να προεξοφλούν ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού όπως διαμορφώνονται από τις κεντρικές τράπεζες.

Εάν όμως συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, όπως αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τότε τα επιτόκια δανεισμού μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς από όσο περιμένουν σήμερα οι αγορές. Τέτοιες αυξήσεις μπορεί να κριθούν απαραίτητες από τις κεντρικές τράπεζες για να αποφευχθεί σημαντική αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 2% που είναι ο στόχος των περισσοτέρων. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία έχουν ξεκινήσει ήδη μαζικές απεργίες από μεγάλα συνδικάτα όπως είναι το συνδικάτο εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου, ζητώντας αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και το 6%. Οι αυξήσεις στους μισθούς έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα στις ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Γερμανία για αρκετά χρόνια και τώρα αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν με πιο γοργούς ρυθμούς.

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνονται εδώ και χρόνια σε μηδενικά επίπεδα και ήδη αυξάνονται οι φωνές για την υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει ακόμη και σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Η Τράπεζα της Αγγλίας επίσης θα αυξήσει κι άλλο το κόστος δανεισμού προκειμένου να μπει φρένο στον πληθωρισμό.

«Οι αγορές είναι ευάλωτες σε αρνητικές ειδήσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Φαίνεται ότι έχουν εφησυχάσει», ήταν τα λόγια της Φρανσίσκα Ονσορτζ, επικεφαλής ομάδας αναλυτών της Παγκόσμιας Τράπεζας οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2,4% για το 2017 και το 2,1% για το 2018.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος, στο 3,1% από 2,9% τον Ιούνιο. Προειδοποίησε ωστόσο ότι για να συνεχιστεί η ανάπτυξη θα πρέπει οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν διαρθρωτικές αλλαγές.