Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η επένδυση της Blackrock στην Ακαδημία Πλάτωνος που φαίνεται ότι ξεμπλοκάρει, όταν άλλες μεγάλες, όπως της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και του Αφάντου στη Ρόδο, περπατούν ακόμη με βηματισμό χελώνας ή παραμένουν εγκλωβισμένες στα γρανάζια της Αρχαιολογίας.
Επειτα από πολλές καθυστερήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε το επίμαχο προεδρικό διάταγμα με τους όρους δόμησης της περιοχής των τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί ο πολυχώρος Academy Gardens. Είναι η έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη επί της Λ. Κηφισού, επιφάνειας 55.000 τ.μ., το οποίο είχε πουληθεί το 2007 στην εταιρεία Artume συμφερόντων Blacrock.
Στην πράξη η υπογραφή Σταθάκη ανοίγει τον δρόμο για την εταιρεία να ξεκινήσει την επένδυση ανάπτυξης του πολυχώρου εμπορίου και ψυχαγωγίας, ύψους 300 εκατ. ευρώ (καταστήματα, εστίαση, κινηματογράφοι), την οποία είχε πάρει προ μηνών απόφαση να αναστείλει λόγω καθυστέρησεων έγκρισης του προεδρικού διατάγματος.
Είχαν προηγηθεί πολυετείς αντιδράσεις ότι το σχέδιο δεν συνάδει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ότι η επένδυση θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εμπορική ζωή της περιοχής. Η διάσταση απόψεων φαίνεται ότι ξεπεράστηκε μετά και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Περιβάλλοντος με την Artume, μέσω του οποίου η εταιρεία αναλαμβάνει σειρά υποχρεώσεων ως ανταποδοτικά οφέλη προς την περιοχή. Τέτοιες είναι η δημιουργία ζώνης πρασίνου περίπου 5,5 στρεμμάτων στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του χώρου με πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, καθώς και η συντήρηση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου συμφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω. Παράλληλα η εταιρεία αναλαμβάνει τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών εντός του πολυχώρου, και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω.
Τώρα και προκειμένου να εκδοθεί η άδεια δόμησης για το έργο και να μπουν οι μπουλντόζες θα πρέπει το ΥΠΕΝ να υπογράψει άλλο ένα προεδρικό διάταγμα, για τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου επί του οποίου θα αναπτυχθεί το Academy Gardens. Εφόσον συμβεί και αυτό το προσεχές διάστημα, τότε μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν οι πρώτες χωματουργικές εργασίες με στόχο ο πολυχώρος να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό εντός του 2020.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Οι περιπέτειες στο ΚΑΣ

Από τον σκόπελο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έχει περάσει και η επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος – και μάλιστα όχι αβρόχοις ποσί. Με διαφορές και αντεγκλήσεις σχετικά με τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη στην περιοχή – όπως και στην περίπτωση του Ελληνικού – το θέμα επανήλθε στο συμβούλιο με αποτέλεσμα η αρχική γνωμοδότηση να «ψηλώσει» και τελικώς τα ύψη να καθοριστούν σε 21 μ. επί της Λεωφόρου Κηφισού και 18 μ. από την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, έναντι 17,5 μ. και 15 μ. που προέβλεπε η αρχική γνωμοδότηση. Η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα φέρει την υπογραφή του Αριστείδη Μπαλτά από το καλοκαίρι του 2016 παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι αντιδρούν στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο που έχει ταυτιστεί με τη φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα.

Στο σημείο αυτό, που είχε πάρει το όνομά του από τον ήρωα Ακάδημο, ο μαθητής του Σωκράτη επέλεξε να ιδρύσει τη σχολή του περίπου το 387 π.Χ. Από αυτήν πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες – μεταξύ αυτών και ο Αριστοτέλης – ενώ σήμερα εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ο επισκέπτης μπορεί να δει το Γυμνάσιο, το τετράγωνο περιστύλιο που ενδέχεται να λειτουργούσε ως παλαίστρα και τη λεγόμενη Ιερή Οικία, ενδεικτική της κατοίκησης στην περιοχή πριν από την ίδρυση της περίφημης Ακαδημίας.

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στη Ρόδο

Τρία χρόνια κλειδωμένη η επένδυση της Αφάντου

Την ώρα που η επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος φαίνεται να ξεμπλοκάρει, μια άλλη, παραμένει βαθιά μπλεγμένη στα γρανάζια της Αρχαιολογίας, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, δηλαδή το 2013. Ο λόγος για την τουριστική επένδυση της Αφάντου στη Ρόδο, όπου εδώ και ενάμιση χρόνο ο πρώην υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς αναοριοθέτησε τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος καλύπτει πλέον 10.000 στρέμματα, εντός του οποίου και η επίμαχη έκταση. Σήμερα και παρ’ ότι η επένδυση έχει περάσει από σαράντα κύματα, η τύχη της παραμένει θολή, και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.

Μοναδική θετική εξέλιξη, η υπογραφή τον Δεκέμβριο μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου η επένδυση να ξεμπλοκάρει με «μοντέλο Ελληνικού». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές τομές στο υπέδαφος, ώστε να εντοπίσουν τυχόν αρχαιότητες. Οι τομές θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή τρεις μήνες στη νότια ζώνη του οικοπέδου και τέσσερις στη βόρεια και εφόσον δεν εντοπιστεί κάτι σημαντικό, τότε μόνο μπορεί να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο. Εφόσον βρεθούν αρχαιότητες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι θα τις αναδείξουν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δίχως να μπλοκάρουν οι εργασίες. Τα παραπάνω μπορεί να σηματοδοτούν κάποια κινητικότητα, ουδείς ωστόσο μπορεί να πει με ακρίβεια αν τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν ή τι ακριβώς θα συμβεί στην πράξη αν βρεθούν αρχαιότητες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η συμφωνία βρίσκεται ακόμη στη φάση όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου πρέπει να υποδείξει το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό το οποίο θα αναλάβει να εκτελέσει τις τομές στο υπέδαφος. Οι επενδυτές του Αφάντου, οι εταιρείες M. A. Angeliades συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία Μ. Αγγελιάδη και Aegean Sun Investments συμφερόντων του επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη, φιλοδοξούν ότι εντός του 2018 θα πάρουν μπροστά τα πρώτα έργα.

Στην Κέρκυρα

Αποκρατικοποίηση με ρυθμούς χελώνας

Στη περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης στη Κέρκυρα, τρία ολόκληρα χρόνια αφότου η αμερικανική εταιρεία NCH Capital υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ τη συμφωνία για την πρώτη αποκρατικοποίηση μεγάλου ακινήτου στην Ελλάδα, δηλαδή το 2014, μπουλντόζες δεν έχουν ακόμη μπει.

Τα πάντα κινούνται με αργά βήματα, αφού το προεδρικό διάταγμα για τους όρους δόμησης, το ΕΣΧΑΔΑ και άλλες απαραίτητες διαδικασίες χρειάστηκαν σχεδόν δυόμισι χρόνια για να εγκριθούν, όταν με βάση την αρχική συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει εντός τριμήνου. Ως αποτέλεσμα, οικοδομικές άδειες για την έναρξη κατασκευής του τουριστικού θερέτρου ακόμη δεν έχουν εκδοθεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα. Τον Αύγουστο του 2017, σχεδόν τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η εταιρεία διενήργησε γεωτεχνικές έρευνες, τις οποίες όμως εμπόδισε ο δήμαρχος Κέρκυρας χρησιμοποιώντας οχήματα του δήμου.

Είχαν προηγηθεί, το 2013, οι απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ τόσο κατά των αιτήσεων ακύρωσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κέρκυρας κατά της μεταβίβασης του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και σε σχέση με τη μεταφορά και τη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού που βρίσκεται εντός του ακινήτου. Η περιπέτεια της Κασσιόπης, έπειτα από όλες τις παραπάνω δικαστικές περιπέτειες, μοιάζει να φτάνει στο τέλος της, ωστόσο εκρεμμότητες που προκαλούν καθυστερήσεις παραμένουν.