Οταν βγαίνετε για πίτσα ή όταν αράζετε με πατατάκια και σνακ για να δείτε ταινία, γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα πάρετε μια γερή δόση νατρίου. Πέρα όμως από τα προφανέστατα αλμυρά τρόφιμα, το νάτριο κατορθώνει να τρυπώσει στο πιάτο σας πιο συχνά από ό,τι φαντάζεστε. Βρίσκεται παντού: για παράδειγμα, οι διάφοροι τύποι αλατιού περιέχουν περίπου 40% νάτριο. Εκτός από αυτό, ένας γενικός κανόνας θέλει όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή όσα παράγονται από τον άνθρωπο να περιέχουν αλάτι και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό. Οι πλέον πρόσφατες οδηγίες προτείνουν να περιορίζουμε το αλάτι που τρώμε σε μία κουταλιά την ημέρα (2.300 mg νατρίου), αλλά οι περισσότεροι από εμάς ξεπερνούν κατά πολύ το όριο αυτό. Η μέση ημερήσια κατανάλωση πλησιάζει περισσότερο τα 3.400 mg νατρίου. «Πρέπει να διαβάζουμε, λοιπόν, τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα αγοράσουμε», προτείνει στο περιοδικό «Women’s Health» η αμερικανίδα διατροφολόγος δρ Μάντι Ενραϊτ. «Οτιδήποτε με 5% ή λιγότερο ανά μερίδα θεωρείται πηγή χαμηλού νατρίου, ενώ το 20% ή περισσότερο θεωρείται πηγή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο», σημειώνει.
Ακολουθούν τέσσερα σημάδια ότι βάζετε πολύ αλάτι στη διατροφή σας:
Το νάτριο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισορροπία των υγρών του σώματός μας. «Χρειαζόμαστε λίγη πρόσληψη αλατιού κάθε μέρα για να βοηθήσουμε στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού στο σώμα» σχολιάζει η δρ Ενραϊτ. «Το νάτριο που βρίσκεται στο αλάτι βοηθά στη διατήρηση των υγρών μέσα στα κύτταρά μας». Οταν διψάμε, παρατηρεί, το σώμα μας μάς λέει ότι δεν υπάρχει αρκετό νερό για να υποστηρίξει το νάτριο που βρίσκεται στο σύστημά μας.
Τα αλμυρά γεύματα τείνουν να φέρνουν φούσκωμα. «Οταν υπάρχει υπερβολικό νάτριο στο αίμα, το νερό φεύγει από τα κύτταρα, προκαλώντας πρήξιμο», λέει η διατροφολόγος. «Ακραία επίπεδα νατρίου, ακολουθούμενα από υπερβολικά επίπεδα υγρών για την εξισορρόπησή τους, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς». Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας έπειτα από ένα ιδιαίτερα αλμυρό γεύμα. Φταίει η ανισορροπία υγρών που προκαλεί το φούσκωμα.
Συνέβη ποτέ να αποκτήσετε πονοκέφαλο χωρίς φαινομενικά κανέναν λόγο; Τσεκάρετε το τελευταίο σας γεύμα. «Το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, κάτι που ίσως οδηγήσει σε επώδυνους πονοκεφάλους» λέει η Ενραϊτ.
Εκτός από όλους τους κινδύνους για την υγεία, η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων αλατιού μπορεί πραγματικά να αλλοιώσει την αίσθηση της γεύσης σας, έτσι ώστε τα φαγητά να σας φαίνονται λιγότερο νόστιμα με την πάροδο του χρόνου, λέει η αμερικανίδα διατροφολόγος. Οσο περισσότερο αλάτι τρώτε, τόσο περισσότερο χρειάζεστε για να σας… τρέξουν τα σάλια. «Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μη συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη ποσότητα νατρίου λαμβάνουν ως αποτέλεσμα της αλλαγής της γεύσης τους από την υπερβολική έκθεσή τους στο αλάτι» παρατηρεί η Ενραϊτ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία ιδιαίτερα αλμυρή κατρακύλα…