Παναθηναϊκός – Λαμία, σήμερα. Με τις αποδόσεις των μπουκ για πρόκριση των Πρασίνων στο 4,85 και του Μπάμπη Τεννέ στο 1,18. Αν κάποιος πιστεύει ότι (αυτός) ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει το Κύπελλο, βάζει πέντε ευρώ και τα κάνει χίλια. Σημεία των καιρών. Και το κακό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έπεται και συνέχεια. Είναι υποχρεωμένος να συνεχίζει να παίζει. Αν μία θεατρική παράσταση δεν τραβήξει, δεν κόβει εισιτήρια, το έργο κατεβαίνει. Αν ένα μπουζουξίδικο δεν έχει κόσμο, δεν πάει το σχήμα, το κατάστημα κλείνει. Κατεβάζει ρολά. Συμβαίνει μία δουλειά να πάει στράφι. Δεν είναι δυνατόν όμως ένα μαγαζί που βαράει μύγες να παραμένει εσαεί ανοιχτό. Κι επειδή στις μπίζνες η χασούρα δεν μπορεί να είναι διαρκής, κλείνει.

Στο ποδόσφαιρο, και παρά το γεγονός ότι οι ομάδες είναι μαγαζιά, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Να πεις σταματάω. Δεν παίζω άλλο. Στο ποδόσφαιρο είσαι υποχρεωμένος να πιεις το πικρό ποτήρι μέχρι και την τελευταία σταγόνα. Το ημερολόγιο δείχνει 10 Ιανουαρίου. Η σεζόν, μέχρι το τέλος Απριλίου, έχει ακόμα μπροστά σχεδόν τέσσερις μήνες. Εκατόν δέκα μέρες. Να σταματήσει ο Παναθηναϊκός και να αποσυρθεί, δεν γίνεται. Να κάνουν, δηλαδή, τα κουμάντα τους και να ξεκινήσουν από την αρχή, με αισιοδοξία και καλή διάθεση, την επόμενη σεζόν. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Η ομάδα είναι υποχρεωμένη να παίζει. Μιλάμε για μαρτύριο. Για όλους. Την (ας την πούμε) διοίκηση, προπονητές και ποδοσφαιριστές. Δηλαδή όλοι αυτοί, πάνε με χαρά και καλή διάθεση κάθε πρωί στη δουλειά τους; Τι νόημα μπορεί να έχει αυτή η ταλαιπωρία; Για ποιον λόγο θα ταξιδέψει το Σάββατο στη Λιβαδειά, για να αντιμετωπίσει τον Ιωάννη Κομπότη με το νεροπίστολο; Τι μπορεί να αλλάξει στην πορεία της σεζόν; Ποιοι είναι οι στόχοι; Ποιο είναι το κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές; Να πάει ο οπαδός στο γήπεδο να δει τι; Οσες φορές πήγε τι είδε; Ο δημοσιογράφος να γράψει τι;

Ποιός είναι ο λόγος για να κατεβαίνει στο γήπεδο και να παίζει αυτός ο Παναθηναϊκός; Το κακό λοιπόν είναι ότι έπεται και συνέχεια. Δεν κλείνει το μαγαζί. Παραμένει ανοιχτό. Υπάρχουν ακόμα μπροστά σχεδόν τέσσερις μήνες.