Με δυο αράδες σε έναν κυκεώνα 399 άρθρων του πολυνομοσχεδίου των 1.531 σελίδων μαζί με το συνοδευτικό υλικό, η κυβέρνηση «εξαφανίζει» τις απεργίες. Τηλεγραφικά. «Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας (σ.σ.: για τα πρωτοβάθμια σωματεία) απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».

Με τη συνδρομή της απόφασης των συμβολαιογράφων για αποχή από τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία έως τις 31 Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τις νέες διατάξεις, προσδοκά προσωρινή λύτρωση από το μαρτύριο κάθε Τετάρτης. Από τις 21 Φεβρουαρίου, όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή για να ψηφιστεί τη Δευτέρα με τη διαδικασία του επείγοντος, όλοι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά. Θα γίνονται, αλλά θα είναι «αόρατοι».

Οι σκηνές χάους έξω από τα ειρηνοδικεία μπορεί να πάψουν να στοιχειώνουν την κυβέρνηση. Οι πλειστηριασμοί, όχι. Εντός των ημερών, με τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, χωρίς την παραμικρή προστασία της πρώτης ή της λαϊκής κατοικίας. Ορισμένες κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι δεν θα χρειαστεί τροπολογία και ο δρόμος ανοίγει με τον βασικό κορμό του νομοσχεδίου. Αλλες πηγές παρέπεμπαν σε τροπολογία. Χάος. Αλλά και το τέλος της αυταπάτης…

Οι πλειστηριασμοί δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο αρχίζουν από τα συνδικάτα, με τη ΓΣΕΕ να βρίσκεται επί ποδός πολέμου αλλά τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να λάβουν πολλαπλάσιες διαστάσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ… ΑΝΑΠΗΡΩΝ! Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με πλήρως απελευθερωμένα ωράρια, δικαστικοί αντιδρούν ήδη εξαιτίας των αλλαγών στον θεσμό της διαμεσολάβησης, άτομα με αναπηρία θα πρέπει να περάσουν από «ηλεκτρονική αξιολόγηση», τρίτεκνοι και πολύτεκνοι χάνουν τα επιδόματα παιδιών, υποθηκοφύλακες έρχονται αντιμέτωποι με ανατροπές μετά τη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία, ενώ οι εργαζόμενοι σε 14 ΔΕΚΟ –περίπου 40.000 εργαζόμενοι –περνούν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ελέγχεται από τους δανειστές.

Η λίστα θεωρείται βέβαιο πως θα διευρυνθεί όταν οι ενδιαφερόμενοι διαβάσουν μία προς μία τις 1.531 σελίδες. Ο όγκος του πολυνομοσχεδίου συνιστά πρόκληση για θιγόμενους, ευεργετούμενους αλλά και το πολιτικό προσωπικό. Οι βουλευτές θα πρέπει να καταβάλουν υπερπροσπάθεια για να κατανοήσουν τι ακριβώς θα ψηφίσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

ΝΕΟ ΣΔΟΕ. Στο φορολογικό πεδίο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη δημιουργίας ενός νέου ΣΔΟΕ, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών υπό τις οδηγίες του οικονομικού εισαγγελέα, με σούπερ αρμοδιότητες και τη δυνατότητα να πάρει από την ΑΑΔΕ μεγάλες υποθέσεις που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα είτε στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, είτε στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, είτε ακόμα και στις ΔΟΥ.

Οι ευεργετικές διατάξεις δεν λείπουν. Ξεχωρίζει μεταξύ αυτών η διάταξη με την οποία παίρνουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, μετά την πτώχευση επιχειρήσεων που βγήκαν σε πλειστηριασμό, για την καταβολή έως έξι μη καταβληθέντων μισθών με τον υπολογισμό τους να γίνεται με προσαύξηση 275% επί του κατώτατου μισθού. Ευνοϊκότερες άλλωστε σε σχέση με τις ισχύουσες είναι οι προτεινόμενες διατάξεις για χαμηλότερα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης εάν ο φόρος εξοφληθεί μέσα σε τριάντα μέρες, ενώ αυστηρότερες από την άλλη πλευρά γίνονται οι διατάξεις για τον ξαφνικό θάνατο ΑΦΜ στην περίπτωση φοροδιαφυγής ή υποβολής ανακριβών στοιχείων.

ΚΑΖΙΝΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ. Το πολυνομοσχέδιο έχει λίγο από όλα. Καζίνα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη και Φλώρινα, ακριβότερα τέλη για τα κτηματολογικά έγγραφα, εγγυήσεις για την έκδοση νέου ΑΦΜ στην περίπτωση όπου έχει προηγηθεί πτώχευση, νέο πλαίσιο λειτουργίας για λατομεία και μεταλλεία, αλλά και για κομμωτήρια – μανικιούρ – πεντικιούρ, αλλαγές σε ΚΤΕΛ, Χρηματιστήριο Ενέργειας και ό,τι άλλο ζήτησαν οι δανειστές για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου.