Για πρωτοφανείς πιέσεις προς τη Δικαιοσύνη και για αυταρχικές πρακτικές του κράτους εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε χθες στην κυβέρνηση μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος και η ιδιαίτερα αιχμηρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Πειραιώς για σκληρή αντιπολίτευση στην αφετηρία της νέας χρονιάς. Αλλωστε, στη ΝΔ θεωρούν ότι το 2018 δεν αποκλείεται να είναι εκλογικό έτος και γι’ αυτό ζεσταίνουν από τώρα τις μηχανές τους ακόμη και για μία αιφνιδιαστική προσφυγή του Πρωθυπουργού στις κάλπες.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των τριών ετών που συμπληρώνουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ έστρεψε τα βέλη του και στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, σημειώνοντας πως «η ζημιά που έχει γίνει στην πατρίδα μας είναι τεράστια». Ασκησε δε αυστηρή κριτική ειδικά στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται οι δύο εταίροι τους θεσμούς και το κράτος: «Δυστυχώς, ο τυχοδιωκτισμός εναλλάσσεται με το ψέμα και το κράτος αποτελεί πια εργαλείο αυταρχισμού. Δεν λειτουργεί πλέον ως αρωγός του ανυπεράσπιστου απέναντι στην ανομία και την καταστροφή πολίτη. Η πίεση προς τη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανής και διαρκής. Ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ελλάδας από το 1974 και μετά».

Με αφορμή, εξάλλου, και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Σκοπιανό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε με έμφαση πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σ’ αυτή την κυβέρνηση. Για ακόμη μία φορά, δε, αναφέρθηκε στην απαίτηση της ΝΔ για εκλογές: «Πρέπει να φύγουν. Και επειδή ξέρουν ότι θα φύγουν, αισθάνεται ο κ. Τσίπρας την ανάγκη, κάθε τρεις και λίγο, να δίνει τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Τη χώρα, όμως, την έχει εξαντλήσει ο ίδιος και η κυβέρνησή του».

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ. Από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει νέο γύρο περιοδειών σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό την Πιερία, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τον Νομό Πέλλας. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί συνολικά 14 χωριά και πόλεις και στους δύο νομούς. Στόχος του επιτελείου της Πειραιώς είναι με αυτές τις επισκέψεις η ΝΔ να συνεχίσει την επαφή της με τους πολίτες και ταυτόχρονα να προβάλει τις βασικές θέσεις του προγράμματος και του σχεδίου της για την ανάταξη της χώρας.

Στη βάση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την προσαρμογή του προγράμματος της ΝΔ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ενόψει των εκλογών. Επιδίωξη είναι να εντοπιστούν οι προτεραιότητες και οι μεγάλες ανάγκες κάθε περιφέρειας. Γι’ αυτό ανέθεσε σε κάθε τομεάρχη και την πολιτική εποπτεία μιας εκ των 13 περιφερειών. «Ο σκοπός είναι ο καλύτερος συντονισμός των δράσεών μας ενόψει εθνικών, αλλά και δημοτικών εκλογών, η ανάδειξη νέων στελεχών, αλλά κυρίως η περαιτέρω εξειδίκευση των περιφερειακών και τοπικών μας προγραμμάτων», εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επιπλέον, εκτόξευσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την πρόθεσή της να μεταθέσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλώντας την να ξεκαθαρίσει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους αλλά και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν. «Είναι αδιανόητο να μη γνωρίζουν ούτε τα κόμματα ούτε οι πολίτες τον ακριβή χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές σε δήμους και σε περιφέρειες, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση σαν ένα ακόμη παιχνίδι στις μικροκομματικές της επιδιώξεις» τόνισε. Και συμπλήρωσε πως εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν εντός του 2018 και η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση, οι εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019 με το ισχύον εκλογικό σύστημα.