Το χρονοδιάγραμμα μέχρι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τον προσεχή Μάρτιο αποφάσισε η Συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ). Παρά τις πρόσφατες αναταράξεις επί της σύνθεσης της ΟΕΣ, η συνεδρίαση στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, καθιστώντας σαφές ότι οι διάφορες πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Στην ΟΕΣ, η οποία εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα συμμετέχουν πάνω από 400 στελέχη, τα οποία κατατάσσονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: στα ονόματα που επελέγησαν μέσω κομμάτων και σχημάτων σε ποσοστό που συμφωνήθηκε μετά από μακρές διαβουλεύσεις, σε εκπροσώπους φορέων, στους βουλευτές ΔΗΣΥ και Ποταμιού, καθώς και σε μέλη της Επιτροπής Αλιβιζάτου –εφόσον επιθυμούν να εμπλακούν. Μετά την πρώτη συνεδρίασή της, η οποία ορίστηκε και επισήμως για την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, ξεκινάει ο προσυνεδριακός διάλογος, που αναμένεται να κρατήσει για περίπου έναν μήνα. Από την 1η Μαρτίου και έπειτα, η συζήτηση θα πάρει δημόσιο χαρακτήρα, τόσο με εκδηλώσεις σε κάθε νομό και κάθε μεγάλο δήμο, όσο και διαδικτυακά, ενώ οι εκλογές αντιπροσώπων ορίστηκαν για τις 4 Μαρτίου. Βασικός στόχος της ΟΕΣ είναι η συγκρότηση των επιτροπών, των ομάδων εργασίας και των γραμματειών που θα ασχοληθούν με το διά ταύτα του Συνεδρίου.

ΤΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ. Η Συντονιστική Επιτροπή εμπλούτισε την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί πριν τις γιορτές, αναθέτοντας και επισήμως τους τομείς ευθύνης του καθενός. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει να ορίσει τις σχέσεις του κόμματος με το εξωτερικό («Η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο»), ο Γιώργος Καμίνης ανέλαβε το «Σχέδιο Ελλάδα» και τις πολιτικές θέσεις για το εσωτερικό, με τον πρώην υποψήφιο Κωνσταντίνο Γάτσιο να αναλαμβάνει την σύσταση ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομία. Με την Διακήρυξη θα ασχοληθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, με το Κατασταστικό ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ με την επικοινωνία και το νέο σύμβολο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης αναλαμβάνει το forum νέας γενιάς, οι Νίκος Σαλαγιάννης και Παναγιώτης Σιατερλής τα οικονομικά, ο Κώστας Ασκούνης και ο Παναγιώτης Βλάχος την οργάνωση των προσυνεδριακών εκδηλώσεων και ο Γιάννης Ραγκούσης την ηλεκτρονική δημοκρατία.

Στη συνεδρίαση έγινε επίσης εκτεταμένη συζήτηση για το Μητρώο. Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία όσοι λόγω δυσκολιών κατά την διάρκεια των εκλογών δεν κατάφεραν να εγγραφούν μέλη να δηλώνουν εκεί την πρόθεσή τους και αργότερα να μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής συνέδρων.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ. Αυτή η τελευταία παρατήρηση συνέπεσε με τον απολογισμό της εκλογικής διαδικασίας που δημοσιοποίησε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Μεταξύ άλλων, ο συνταγματολόγος και υπεύθυνος της διαδικασίας άφησε έμμεσες αιχμές για την επιλογή να μη χρησιμοποιηθεί η εξ αποστάσεως ψηφοφορία. «Η προσέλευση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν είχε αποτολμηθεί η εξ αποστάσεως ψηφοφορία. (…) Θα εξασφάλιζε ιδίως την συμμετοχή πολύ μεγαλύτερου αριθμού αποδήμων, κάτι που δεν μπόρεσε να γίνει με τα συγκριτικά πολύ λίγα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στο εξωτερικό, περισσότερο για συμβολικούς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αφού επεσήμανε πως, παρά τα μικροπροβλήματα, η νίκη Γεννηματά «δεν ήταν μόνο άνετη ήταν και αδιαμφισβήτητη», ο καθηγητής έθεσε κι ένα θεωρητικό ερώτημα, για τον ρόλο των προσώπων και των φορέων, καθώς η επιλογή να εκλεγεί πρώτα ο αρχηγός και μετά να δημιουργηθεί το κόμμα χαρακτηρίζεται μάλλον ανορθόδοξη: «Σε μιαν εποχή όπου, σε Ελλάδα και Ευρώπη, τίθενται επί τάπητος παλαιά ιδεολογικά στερεότυπα και θεσμικές αγκυλώσεις δεκαετιών, διακινθυνεύθηκε στην Ελλάδα μια πρωτότυπη απάντηση σε ένα παλιό δίλημμα: στην πολιτική τι μετρά περισσότερο, τα πρόσωπα ή οι θεσμοί»;