«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του 2018 για την επίλυση του ονοματολογικού ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι. Ο προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα DUI Οσμάνι, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε μιλώντας σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους μετά τις επαφές του στο υπουργείο Εξωτερικών. Είναι σαφές πάντως ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια υπάρχει δεδομένη βούληση οι συνομιλίες να προχωρήσουν γρήγορα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου είναι πολύ κρίσιμο, διότι στη συνέχεια (και με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες) οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαμορφώσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να εγκριθεί η συμφωνία που ελπίζουν να επιτύχουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης ζήτησε να επικεντρωθούν οι δύο χώρες στην εξεύρεση της κατάλληλης φόρμουλας πριν αρχίσει η συζήτηση για το αν η επικύρωση θα γίνει από τα Κοινοβούλια ή με δημοψήφισμα. Ενδεικτική της επιτάχυνσης των συνομιλιών είναι η μεταφορά της ημερομηνίας για τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, του Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών νωρίτερα. Τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 17 και όχι στις 19 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό. Οσο για την πιθανή συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός που ξεκινά στις 23 Ιανουαρίου, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και τίποτα δεν αποκλείεται.

Ο σκοπιανός αντιπρόεδρος απέρριψε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, το σενάριο ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα όνομα και συγκεκριμένα στο «Νέα Μακεδονία» –το οποίο εμφανίστηκε χθες σε αλβανόφωνα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ. Σε ανάλογο ύφος, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνησή του τον όρο «erga omnes» και το αν αυτός αφορά και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Είπε επίσης ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορούν να βοηθήσουν ώστε να κατασιγάσουν τα πάθη στα εκλογικά σώματα των δύο χωρών.

Ωστόσο, ξένες διπλωματικές πηγές εξέφραζαν χθες την ανησυχία τους για το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Η εκτόξευση «πολιτικών καρφιών» τόσο πρόωρα και πριν καν εμφανιστεί επισήμως μία πρόταση στο τραπέζι μοιάζει να κόβει τις γέφυρες που ίσως είναι αναγκαίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να αρνηθεί οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένη ονομασία, έπειτα από τη διαρροή περί του ονόματος «Νέα Μακεδονία».

Ο Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έχει ουσιαστικά παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος επέμεινε χθες στη σκληρή γραμμή περί της χρήσης του όρου «Μακεδονία». Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως αυτό της «μακεδονικής εθνότητας».

Κόκκινες γραμμές από τη Νέα Δημοκρατία

Για διαπραγμάτευση που γίνεται εν κρυπτώ και ερήμην της αντιπολίτευσης κατηγορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση, την οποία καλεί να ενημερώσει άμεσα τα κόμματα για όσα συζητά για το ζήτημα των Σκοπίων. Παράλληλα, διεμήνυσε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η κόκκινη γραμμή, όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι το Βουκουρέστι το 2008, περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων. Μιλώντας χθες στο Συντονιστικό των τομεαρχών, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τη στάση του υπουργού Αμυνας, τονίζοντας πως «το μόνο που βλέπουμε είναι ένα θέατρο σκιών, με τον Πάνο Καμμένο να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του».